Do kraja sedmice ispunjenje preporuka ruske inspekcije

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovaro je danas s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevom Mirjanićem, federalnim ministrom poljoprivrede Šemsudinom Dedićem i šefom Pododjela za poljoprivredu Brčko distrikta BiH Ferhatom Ćejvanovićem o otklanjanju nedostataka u fitosanitarnom sistemu BiH konstatovanom u izvještaju Ruske veterinarske i fitosanitarne službe "Roseljhoznadzor" od 31. augusta 2016

6. Sep 2016. | 21:00 | Dž.A.
ministarskii-sastanak

Na sastanku je postignut visok stepen saglasnosti ministara o preduzimanju neophodnih mjera kako bi se otklonili nedostaci koje su uočili ruski inspektori.

Od ministra Šarovića se očekuje da do kraja sedmice obavijesti rusku stranu da je Bosna i Hercegovina otklonila uočene nedostatke, o čemu će javnost biti na vrijeme informisana.

Na sastanku je razgovarano i o važnim pitanjima kao što su bolesti “kvrgavosti kože” i “plavog jezika”, te je izražena saglasnost u potrebi pune koordinacije po tom pitanju.

Također, konstatovano je da u budžetima entiteta i BiH potrebno rezervisati sredstva koja bi bila namijenjena za sprječavanje i prevenciju tih bolesti, kako bi bile preduprijeđene nesagledive štete u poljoprivrednom sektoru BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

(FENA)

Na vrh