Dobijanje zelenog svjetla historijski momenat za evropski put BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je u Briselu da je danas historijski momenat za evropski put Bosne i Hercegovine jer je dobila zeleno svjetlo, odnosno pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji

20. Sep 2016. | 15:00 | Dž.A.
Denis_Zvizdić

“Uz to zaključak s kojim ćemo početi pripreme za dobijanje upitnika predstavljaju jednu od najvažnijih faza u ovome procesu. Ta faza na čijoj smo realizaciji radili posljednjih 14 mjeseci danas je uspješno okončana”, rekao je Zvizdić.

Vijeće za opće poslove EU donijelo je zaključak kojim se obavezuje Evropska komisija da počne pripremati upitnik za BiH.

Ovo je, smatra Zvizdić, jedna od najpozitivnijih vijesti za sve građane BiH i njenu evropsku budućnost, a posebno za mlade ljude koji će, kako predviđa, veoma brzo živjeti u BiH kao članici Evropske unije.

“Čestitam svima koji su učestvovali u ovom procesu, a prije svega građanima BiH na narednom izuzetno važnom koraku na putu evropskih integracija”, poručio je Zvizdić.

Nakon današnje odluke Vijeća za opće poslove Evropske unije praktično je počeo proces sticanja kandidatskog statusa za BiH, tokom kojeg će Komisija utvrditi tačno stanje u državi, njenim institucijama, zakone i pravila, te u skladu s tim i preciznu agendu za buduće pregovore o prijemu.

 

(FENA)

Na vrh