Dodik ne želi OS BiH na obilježavanju neustavnog 9. januara: Ne doživljavamo ih kao naše

22. Dec 2017. | 14:51 | NV
dodik

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je da na obilježavanju 9. januara neće učestvovati pripadnici Oružanih snaga BiH, već počasni vod od 50 policajaca koji će biti postrojen.

U intervjuu za televiziju K3 kazao je “svaka čast svim Srbima koji su u ovim snagama, ali ih ne doživljavamo kao naše”.

Dodik je poručio da je Republika Srpska spremna i da se brani, a pozvao je Srbe da se 9. januara istaknu zastave RS i da bude proslavljena sloboda.

Ustavni sud BiH u novembru 2015. godine donio je odluku kojom se 9. januar proglašava neustavnim Danom RS.

Podsjećamo, 9. januara 2017. godine u Banja Luci je postrojen je Treći puk OS BiH po zahtjevu Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

 

PDP: Ponosimo se Srbima u OS BiH

Iz PDP-a su izjavili da se za razliku od vlasti u Republici Srpskoj u toj partiji ponose srpskim vojnicima i oficirima u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kao i Srbima u Federaciji BiH “koje su oni zaboravili”.

“Ne smijemo dozvoliti da nas vlast u Republici Srpskoj dijeli na poželjne i nepoželjne Srbe. Pozivamo srpske vojnike i oficire u Oružanim snagama BiH da, kao i do sada, pokažu gordost, dostojanstvo i ponos”, stoji u reakciji iz PDP-am nakon što je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik izjavio da tokom obilježavanja Dana Republike Srpske ne trebaju biti pripadnici Oružane snage BiH.

“Svaka čast svim Srbima koji su u ovim snagama, ali ih ne doživljavamo kao naše”, istakao je Dodik, dodajući da će na taj dan promovisati počasni vod.

“Strašna je i tužna, ali i ponižavajuća i vrlo opasna izjava da “Srbe u Oružanim snagama BiH ne doživljavamo kao naše” i da nam vojska 9. januara ne treba”, navode iz PDP-a. Iz te stranke su naveli da je Dodikov stavom da vojnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ne treba da prisustvuju obilježavanju 9. januara, Dana Republike Srpske, Milorad Dodik ispunio želju, kako su naveli, “i Bošnjaka i stranaca koji osporavaju obilježavanja 9. janura kao dana RS.”

 

NV / NAP

Na vrh