Dodik predložio Rezoluciju: RS je dio BiH, ali poteze koordinaramo sa Srbijom, vojno smo neutralni

7. Oct 2017. | 13:42 | NV
Milorad Dodik profilna 1 foto Patria(5)

U Prijedlogu Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti tog bh. entiteta navedeno je da je Republika Srpska opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao jednom od potpisnica Dejtonskog sporazuma.

Ovaj dokument bit će razmatran na narednoj sjednici Narodne skupštine RS-a, 17. oktobra, a pripremili su ga klubovi poslanika SNSD, SP i SDS-K-a.

Predlaže se usvajanje odluke o proglašavanju vojne neutralnosti RS-a u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS-u, na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.

“Republika Srpska je opredjeljena da svaki budući status koordiniše sa Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma. U skladu s tim Narodna skupština Republike Srpske donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj  na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju“, navodi se u Prijedlogu Rezolucije.

Ukoliko ova rezolucija bude usvojena, prethodno doneseni akti Narodne skupštine RS-a, koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima, prestaju da važe.

Dalje se navodi da je poštivanje Rezolucije obavezno i predstavnicima RS-a u institucijama Bosne i Hercegovine.

U Prijedlogu rezolucije se navodi i to da je po Ustavu Republika Srpska jedinstven i nedjeljiv ustavnopravni entitet u sastavu Bosne i Hercegovine, da samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije koje nisu izričito Aneksom 4. – Ustavom  BiH, dodijeljene institucijama Bosne i Hercegovine, ali se također navodi da je teritorija Republike Srpske jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva u skladu sa članom 3. Dejtonskog sporazuma i Aneksom 2. Dejtonskog sporazuma pod nazivom Sporazumom o graničnoj liniji između entiteta i odnosnim pitanjima.

“Teritorija Republike Srpske u procentu 49% i 51% teritorije Federacije su neotuđivo pravo u okviru međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine“, navodi se u Prijedlogu Rezolucije.

Kompletan Prijedlog Rezolucije preuzimite klikom OVDJE.

 

NV / NAP

Na vrh