Dodik: Suspendovat ćemo odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu, ali ne odustajemo od njega

20. Sep 2017. | 20:09 | NV
Milorad Dodik (9)

Predstavnici vladajuće koalicije u RS-u koju čine SNSD, SP i DNS održala je danas sastanak nakon kojeg su poručili da je koalicija jedinstvena i čvrsta.

Posebno su se obrušili na opoziciju koja nije prisustvovala sjednici Narodne skupštine RS prošle sedmice.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić kazao je da se “nezakonitim radom ne može ostvarivati neka dobit“.

“Mi u koaliciji želimo da u RS vlada mir da se institucije bave svojim problemima i da učinimo građanima život što boljim. Nastavit ćemo raditi punim kapacitetom, ali ne smijemo dozvoliti da nas ovi problemi odvuku od planova za narednu godinu”, kazao je Pavić.

Predsjednika SP-a Petar Đokić kazao je da je cilj očuvati stabilan rad svih institucija, a posebno NSRS jer je ona bila grubo napadnuita kršenjem poslovnika od strane opozicije.

“RS ima nemirnih protivnika oni koji ne mogu da prihvate da RS nije remetilački faktor. FBiH ne funkcioniše već nekoliko mandata i došlo je do potpunog raspada državne vlasti gdje su i članovi opozicije iz RS-a. Želi se destabilizovati RS kako bi se pokazalo da je sva BiH u krizi”, kazao je Đokić.

Predstavnici vlasti poručili su građanima da su na prvom mjestu te da će nastaviti odgovorno i savjesno postupati.

Predsjednik SNSD-a i RS-a Milorad Dodik potvrdio je da će odluka o referendumu o Sudu i Tužilaštvu biti suspendovana ali da neće odustati.

Mi ne vidimo da bi to trebao problem. Trajno smo nezadovoljni oduzimanjem nadležnosti, nije problem da povučemo odluku na nekoj od narednih sjednica NSRS-a. Mi od toga ne odustajemo i ostat će da se to pitanje ponovo problematizuje. Potrebno je imati konsenzus o bilo kojem referendumu, a ovi iz opozicije ne znaju ni gdje su ni šta su.

Dodik je govorio i o Kataloniji, te je kazao da je RS u dramatično težoj situaciji uspjela da se izbori.

On je najavio i donošenje novog zakona o referendumu kako više ne bi zavisili od CIK-a u Sarajevu.

“Referendum je za nas način osvajanja slobode”, kazao je Dodik.

 

NV / NAP

Na vrh