Dogovor sirijske vlade i Al-Nusre: Razmjena teritorija i evakuacija stanovništva

12. Apr 2017. | 15:58 | NV
zabadani

Sirijska vlast je sa predstavnicima Al-Nusre (sirijska Al-Qaida, Al-Nusra front) dogovorila razmjenu teritorije i evakuaciju stanovništva iz četiri naseljena mjesta: Dva u okolini Damaska i dva u Idlibu.

Naime, sirijska armija u blizini granice sa Libanom pod opsadom drži dva grada: Al-Zabadani i Madaya. Tačnije, otpor u ova dva grada je uglavnom slomljen pod naletima Hezbollaha prošle godine, ali oni još nisu pod kontrolom vlade u Damasku, jer ova dva grada su dio sporazuma vlade i Al-Nusre.

Sa druge strane, Al-Nusra ne napada na šiitska sela Kafarya i Al Fu’ah, u okolini Idliba, a koja drži pod opsadom dugo vremena, dok sirijska armija i Hezbollah ne ulaze u Al-Zabadani i Madayu.

Sada se otišlo korak dalje u ovome sporazumu, pa će cjelokupno stanovništvo u sva četiri pomenuta mjesta biti evakuisano, o čemu smo pisali još prije tri mjeseca.

Mediji javljaju da su već prvi autobusi ušli u Madayu i Al-Zabadani i da će se evakuacija odvijati u nekoliko talasa. U prvim danima biće evakuisani civili i ranjenici, a nakon toga i ostatak stanovništva. Pojedini mediji govore da se sirijska vlada obavezala i puštanje iz svojih zatvora određenog broja zatvorenika i zarobljenih pripadnika različitih pobunjeničkih grupa.

 

NV / foto Twitter

Na vrh