Dogovor Skoplja i Atine, našli ime za Makedoniju

10. Jan 2018. | 07:59 | NV
makedonija

Vlade u Atini i Skoplju dogovorile su se da Makedonija ime promjeni u “Republika Nova Makedonija”, pišu grčki mediji, pozivajući se na albanske.

Taj prijedlog se pominjao godinama, još od zvaničnog izbijanja spora 1991. godine, ali nije bilo nagovještaja da bi ga prihvatile obje strane, prenosi B92.

Prema tom izvoru novi dogovoreni pun zvaničan naziv države je “Republika Nova Makedonija”, ili skraćeno “Nova Makedonija”, a oba su navedena u verzijama na makedonskom, engleskom, grčkom i albanskom jeziku.

Novi naziv za jezik je na makedonskom “savremen makedonski jezik” što je prevedeno i na ostale jezike, dok naziv na grčkom glasi “slavomakedonski jezik”.

Naziv državljanstva i nacionalnosti je na makedonskom “makedonsko/makedonska”, dok je na ostalim jezicima “novomakedonsko/novomakedonska”.

Novi naziv crkve je “Nova makedonska pravoslavna crkva – Ohridska arhiepiskopija”, osim na grčkom, na kojem se ona naziva “Pravoslavna crkva Nove Makedonije – Ohridska arhiepiskopija”.

Prema albanskim medijima o “nacionalnom identitetu” će se još pregovarati, ali se predviđa da će se građani na makedonskom i dalje nazivati “Makedonci”, na engleskom “Etnički Makedonci”, a na grčkom “Slavomakedonci”.

Predviđen je i naziv za Makedonce, stanovnike Grčke, koja ne priznaje postojanje nacionalnih manjina: na grčkom će se nazivati samo “Makedonci”, ali na makedonskom i engleskom će biti “grčki Makedonci”.

U skladu sa sporazumom iz 1995. godine, Grčka je pristala na privremeni naziv “Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija” dok se spor ne riješi, ali ne pristaje da se pod tim nazivom ta zemlja pridrži NATO ili EU.

Grci su veoma osjetljivi kad je riječ o pitanju imena i kasnije ovog mjeseca planirani su skupovi na sjeveru Grčke protiv bilo kakvog kompromisa koji bi podrazumjevao upotrebu imena Makedonija.

Međutim, Atina navodi da sada postoji mogućnost da se spor riješi nakon izbora umjerenije vlade u susjednoj zemlji.

Inače, Grčka i Makedonija treba da, kasnije ovog mjeseca, održe novu rundu pregovora sa posrednikom UN, podsjeća B92.

 

NV

Na vrh