Dogovorena razmjena kulturnih programa i umjetnika Pečuha i Kanton Sarajevo

Delegacija Ambasade Mađarske i predstavnici Centra za kulturu grada Pečuha posjetili su ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića

24. Feb 2016. | 12:24 | A.D
55112

Sastanku su prisustovali ataše za kulturu EU Gyluas Leonora, direktor Zolnai kulturnog centra Vincze Balazs, direktor galerije Komor Istvan, predstavnik Pečuhske filharmonije Horvath Zsolt, predstavnica Tannac plesne grupe Lilla Trubich, bh. književnik Abdulah Sidran i direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Margeta Hašimbegović.

Tom prilikom, razgovarano je o suradnji Pečuha i Sarajeva u projektima kulture ova dva grada.

Direktor Zolnai kulturnog centra u Pečuhu Balazs istakao je da želi graditi kulturne mostove s Bosnom i Hercegovinom, kroz razmjenu kulturnih projekata ove dvije države.

Ministar Kurić izrazio je zadovoljstvo zbog želje za saradnjom grada Pečuha s kulturnim institucijama Sarajeva.

"Sarajevo i njegove institucije su otvorene za svaki vid saradnje. Ono što budemo mogli da obezbijedimo za promociju mađarske kulture i njenih umjetnika, rado ćemo učiniti. U cilju nam je da našim građanima predstavimo kulturne projekte iz različitih zemalja, ali također i da naši umjetnici dobiju priliku promovisati se van granica naše države", obrazložio je ministar.

Književnik Sidran je naglasio da treba promovisati mlade književnike iz Bosne i Hercegovine.

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Margeta Hašimbegović dogovorila je detalje razmjene programa i umjetnika između ova dva grada, posebno se fokusirajući na operske i baletske programe.

Ministar Kurić je na kraju istakao da je resornom ministarstvu, na čije je čelu, u cilju ostvariti dugoročnu i konstantnu saradnju.

Delegacija grada Pečuha uputila je poziv Sarajevu da bude počasni gost Festivala svjetlosti 2017. u Mađarskoj, što je odlična prilika da Sarajevo predstavi svoje kulturne programe mađarskoj publici, saopćeno je iz Press službe KS.

Na vrh