Dok u Banja Luci sindikat protestuje u Sarajevu kažu da je građane teško animirati da izađu na ulice

1. May 2017. | 17:53 | NV
sindikat(7)

I dok u Banja Luci u mirnoj protestnoj šetnji u organizaciji Sindikata učestvuju stotine radnika koji su došli i iz drugih gradova, u Sarajevu 1. maj protiče mirno. Održana je sjednica Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, a kako je istaknuto građane je teško animirati, piše Patria.

“Usvojen je proglas u kojem je preferirana problematika od proširenja ili produženja opštih kolektivnih ugovora, potpisivanja granskih ugovora i donošenje zakona koji nisu na štetu radnika. To su zakon o doprinosu, zakon o porezu na dohodak, zakon o štrajku, zakon o stečaju, zakon o sigurnosti na radu, zakon o povezivanju staža…Imamo najmanje sedam složenih zadataka, a glavni je kolektivni ugovori. Kad poslati poruku nego za 1. maj”,  rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Ismet Bajramović.

Od 502.000 nezaposlenih u glavnom gradu BiH je 68.000 na biroima za zapošljavanje, a više od polovine su mladi do 35 godina starosti.

Zamjenik Generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata Peter Scherrer poručio je danas da su prije dva mjeseca na nivou Evrope pokrenuli kampanju za povećanje plate.

“Naš cilj je da u svakom dijelu Evrope radnici dobiju dovoljna primanja za njihov život. Sada je vrijeme da se radnici oporave i zato pozivamo na fer i pravedne politike širom Evrope kada je riječ o isplaćivanju plata. I ovdje, pozivam vas da pokažete svoju solidarnost i uključite se u ovu kampanju”, kazao je Scherrer.

Evropi je potreban ekonomski oporavak, a kako je kazao Scherrer do sada su primjenjivani različiti recepti kada su radnici u pitanju, ali njihov položaj je sve gori.

“Ono što tražimo je socijalna zaštita za sve radnike, fer način raspodjele unutar Evrope. Ono čemu smo do sada svjedočili su različiti pokušaji da se uvođenjem doprinosa, povećavanjem stope doprinosa iz džepa radnika naplaćuju troškovi”, rekao je Scherrer.

 

Sindikat uputio zahtjeve Vladi RS: Veće i redovne plate, socijalno zbrinjavanje, poštivanje prava

Savez sindikata Republike Srpske danas je organizirao mirnu protestnu šetnju u Banja Luci sa nekoliko hiljada radnika i članova Sindikata iz Republike Srpske. Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić kazala je da će ukazati na nepovoljan položaj radnika u RS, a pod motom “Opasuljite se” s obzirom da će biti podijeljen pasulj za učesnike šetnje, piše Patria.

Protestna šetnja počinje od glavnog banjalučkog trga, a učesnicima će u Parku „Mladen Stojanović“ biti pročitan prvomajski proglas upućen onima koji nisu osigurali uslove da radnici mogu da slave Praznik rada.  Inače, današnje proteste osigurava veliki broj pripadnika policije te je Sindikat morao platiti više od 3.000 KM za održavanje protesta. Zahtjevi Sindikata upućeni Vladi RS:

– Da se Vlada uključi u socijalni dijalog i učestvuje u pregovaranju, a ne da se ponaša kao arbitar,
– Da se zaključi opšti kolektivni ugovor
– Da granska udruženja poslodavaca pristupe pregovaranju i zaključivanju posebnih kolektivnih ugovora,
– Povećanje plata i veću socijalnu pravdu,
– Redovne plata i uplatu doprinosa
– Javnu listu poslodavaca koji ne isplaćuju redovno plate i ne uplaćuju doprinose,
– Realizacija programa socijalnog zbrinjavanja
– Povećanje visine i dužine naknade za vrijeme nezaposlenosti,
– Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radnom mjestu, Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju,
– Dosljednu primjenu donesenih zakona i drugih propisa.

 

NV / NAP

Na vrh