Doktori i stomatolozi u HNK održali protestnu šetnju

12. Mar 2018. | 09:44 | NV
hnk(2)

Doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) danas su održali mirnu protestnu šetnju, kako bi upozorili sve na ignorantski odnos kantonalne vlasti prema njihovih zahtjevima, javlja Mostarski.

Protestna šetnja započela je nešto poslije osam sati, a liječnici su se od stadiona pod Bijelim Brijegom uputili prema zgradi Vlade HNK-a.

“Zahtjevi Sindikata ostaju i dalje isti. U utorak ćemo se sastati s premijerom Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenkom Hercegom”, rekla je Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko–neretvanskog kantona.

Ranije su doktori donijeli odluku po kojoj će 19. marta stupiti u generalni štrajk. Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije HNK-a donio je takve odluke zbog, kako tvrde iz Upravnog odbora tog sindikata, višemjesečnog nerazumijevanja i ignoriranja Vlade HNK-a prema stavovima i zahtjevima sindikata.

Sindikat od kantonalne Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim kantonima.

Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika – za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

 

NV / NAP

Oznake: >

Na vrh