Dolić: Ne poklanjajte imovinu Agrokomerca u Beogradu

Predsjednik Demokratske narodne zajednice Bosne i Hercegovine (DNZ BiH) Rifat Dolić danas je uputio pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnadaku, premijeru Vlade Federacije BiH (FBiH) Fadilu Novaliću, federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Reufu Bajroviću i premijeru Unsko-sanskog kantona (USK) Izudinu Saračeviću, u vezi s imovinom velikokladuškog Agrokomerca u Beogradu

1. Jun 2015. | 16:50 | D.R
41681


Dolić u pismu navodi da Agrokomerc i država BiH u Beogradu, u naselju Kotež, na adresi Trajka Grkovića br.3, posjeduju poslovno-skladišne objekte površine oko 1.600 metara kvadratnih, a sa zemljištem nešto više od 3.000 metara kvadratnih, čija se trenutna tržišna vrijednost procjenjuje na više od dva miliona eura.

"Do danas nije regulisan status ove imovine Agrokomerca i države BiH i nažalost, za to nije pokazana ozbiljna volja od institucija države BiH i FBiH, kao zastupnika državnog kapitala u Agrokomercu", – navodi Dolić u pismu.

Država BiH do danas, dodaje se, nije pokrenula adekvatne procedure za ostvarivanje prava na ovu imovinu, sukladno Sporazumu o pitanju sukcesije između pet suverenih i ravnopravnih država sukcesora bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, koji je potpisan u Beču 29. juna 2001. godine.

U više navrata Republika Srbija je, ističe se, donosila propise kojima je otvoreno iskazivala aspiracije na imovinu firmi iz drugih zemalja sukcesora, ali je ova imovina Agrokomerca tome dosad odolijevala, zahvaljujući otporu radnika Agrokomerca Beograd i korištenju pravnih praznina, koje su takvi propisi sadržavali.

Privredni sud u Beogradu pokrenuo je proceduru za otvaranje stečajnog postupka u Agrokomercu Beograd, na prijedlog Agencije za privatizaciju Republike Srbije i to na raspravi van ročišta 13. maja ove godine, te donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka.

Zakazana je i rasprava za utvrđivanje razloga za otvaranje stečajnog postupka za 3. juni u 9,00 sati.

Ukupni stečajni dug je oko 150.000 eura i daleko je manji od potraživanja Agrokomerca Beograd.

"U ime onih, kojima je još uvijek stalo do zaštite imovine Agrokomerca, njegovih dioničara i države BiH apelujem na vas, kao novoimenovane predstavnike vlasti u BiH, da hitno poduzmete korake i iskoristite preostala pravna i diplomatska sredstva na zaštiti imovine Agrokomerca i države BiH u Beogradu, jer još uvijek nije sve izgubljeno i ima šansi za vraćanje ove imovine", – ističe Dolić, a navodi se u pismu.

(Agencija FENA)

Na vrh