Dom naroda PS BiH usvojio set zakona o akcizama, u Predstavničkom domu se razmatra po hitnom postupku

7. Dec 2017. | 16:51 | NV
dom naroda nova(5)

Delegati Doma naroda Parlamenta BiH danas po skraćenom postupku usvojili su Prijedlog zakona o akcizama, a što će omogućiti povećanje akcize na naftu i naftne derivate. Ovo je peti pokušaj Vijeća ministara da se usvoji ovaj prijedlog.

Martin Raguž delegat u Domu naroda kazao je da ova peta sreća možda nešto i znači.

“Ono što ovaj zakon izaziva u javnosti zaslužuje da se kaže nekoliko riječi. Jasno je da imamo podijeljena mišljenja ali ovo pitanje nadilazi poziciju i opoziciju. Ja ću kao dio oporbe glasati za, kako bismo krenuli naprijed. Sve ovo je i u obrazloženju zakona opisano kao jedan širi motivirajući efekat. Može doći do zapošljavanja. Imali smo ta obećanja i ranije ali nesposobnošću onih koji su preuzeli mandat u ime naroda nisu uradili ništa. Vjerujem da će nakon danas makar metar autocesta biti izrađen. Tražili smo poseban račun za ta sredstva, a ne krpljenje budžetskih rupa”, kazao je Raguž.

Svi su delegati bili za izuzev Marija Karamatića koji je glasao protiv.

Komisija za finansije i budžet ovog doma podržala je danas principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojeno je da se na Predstavničkom domu ovi zakoni razmatraju bez mišljenja Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma.

Delegati su glasali i u drugom čitanju bez zasjedanja komisija. Dakle Zakon je u Domu naroda usvojen u oba čitanja. Halid Genjac je nakon toga predložio da sada Dom naroda bude predlagač ovog Zakona u Predstavničkom domu i da se usvaja po hitnom postupku. Taj zaključak je usvojen.

 

Raguž: Pozivam sve da pratimo šta će se dešavati s novcem od akciza

Fahrudin Radončić, delegat u Domu naroda PS BiH nakon što je je usvojen set zakona o akcizama kazao je da je bila zatražena od Vijeća ministara apsolutna transparentnost i da taj novac kao prethodnih osam milijardi ne završi na nepoznat način te da je zato SBB dao podršku.

“Smatram da postoje određeni proceduralni problemu u Predstavničkom domu, ali očekujem da ćemo na način kako je danas predložio Dom naroda doći do akciza”, kaže Radončić.

Martin Raguž delegat iz Kluba Hrvata kazao je da su usvajanjem seta zakona o akcizama obezbijeđena sredstva za pokretanje ogromnih građevinskih, privrednih radova koji mogu vratiti vjeru da će se u ovoj zemlji nešto i graditi za ljude, a ne da narod odlazi.

“Pokazalo se da je zaista zadnji trenutak da se na ovom pitanju ne dobijaju jeftini dnevno-politički poeni. Ovo je pitanje gdje ne bi trebalo da se dijelimo nego da odgovorno pristupimo i ovdje javno sam pozvao i medije i sve nas da pratimo šta će se dešavati s novcima s posebnog računa”, kazao je Raguž.

 

NV / NAP

Na vrh