Domaći prerađivači da otkupe tržišni višak voća i povrća u RS-u

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) Stevo Mirjanić organizovao je danas sastanak sa proizvođačima i prerađivačima voća i povrća iz tog bh. entiteta s ciljem otkupa određene količine tržišnih viškova voća i povrća

16. Aug 2016. | 18:00 | Dž.A.
voce

Zaključeno je da svi prerađivači treba da definišu svoje mogućnosti u pogledu preuzimanja voća i povrća i o tome obavijeste udruženja proizvođača, Privrednu komoru i resorno inistarstvo.

Ministar Mirjanić je istakao da je zbog liberalizacije uvoza u BiH ključno pitanje zaštita domaće proizvodnje i naglasio da će njegov resor, kako je saopćeno, i dalje insistirati na realizaciji stavova Vlade RS-a na uređenju vanjskotrgovinskog poslovanja i zaštiti domaće proizvodnje.

Istaknuto je i da je neophodno profiliranje uloge i značaja udruženja proizvođača, koja moraju biti značajniji partneri i Vladi RS-a i institucijama BiH.

Sastanku sa proizvođačima i prerađivačima prisustvovali su i predstavnici Privredne komore i Investiciono-razvojne banke RS-a, koji su predstavili kreditne linije, najavljujući dodatno smanjenje kamatnih stopa na kredite za poljoprivrednike.

 

(FENA)

Na vrh