Donacija UNDP-a i Njemačke: Graničnoj policiji BiH uručena vrijedna oprema

26. Mar 2018. | 13:29 | NV
Galić Značajna donacija za operativno jačanje agencije

U sklopu CIAT (Countering Illicit Arms Trafficking) projekta Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP-a) i SR Njemačke u Glavnom uredu Granične policije BiH (GPBiH) danas je upriličena primopredaja donacije specijalističke opreme u vrijednosti 226.000 eura.

Direktoru Zoranu Galiću donaciju su uručile ambasadorica SR Njemačke u BiH Christiane Hohmann i rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a Sezin Sinanoglu.

CIAT projektom operativno se jača GPBiH u cilju sprečavanja, identificiranja i borbe protiv trgovine vatrenim oružjem, streljivom i eksplozivima. Inicijalna vrijednost projekta je 550.000 eura, od čega je na opremu izdvojeno 226.000 eura.

“U oblasti sprečavanja ilegalne trgovine oružjem i streljivom GPBiH je ostvarivala solidne rezultate. Iako su  rezultati u prethodnoj godini gotovo pa duplo bolji u odnosu na 2016. godinu, ovom donacijom ćemo dodatno ojačati naše kapacitete. To će se odraziti ne samo na borbu protiv ilegalne trgovine oružjem, već i na učinkovitije sprečavanje ilegalnih migracija, suzbijanje trgovine drogama, ljudima i akciznim robama, te borbu protiv terorizma i svih vidova prekograničnog kriminala”, istaknuo je na ceremoniji primopredaje direktor Zoran Galić.

UNDP BIH aktivno je učestvovao u izradi dvije bitne strategije za BiH: Strategije za kontrolu malog oružja i lahkog naoružanja (SALW) i Strategije integrisanog upravljanja granicom (IBM) u BiH. U realizaciji projekta UNDP BiH se oslanja na ekspertizu svog Centra za kontrolu malog i lakog oružja (SEESAC-a) koji pruža svu neophodnu tehničku podršku.

Ciljevi projekta su i jačanje međuinstitucionalne i regionalne saradnje na temu prometa oružja i osnaživanje informativno-tehničkih kapaciteta bh. institucija u čijoj nadležnosti je promet oružja. Projekat je umrežio pet ministarstava i tri agencije u BiH koji zajedno rade na poboljšanju komunikacije i regulative u oblasti uvoza, izvoza i transporta oružja u BiH”, istaknula je Sezin Sinanoglu.

Kroz CIAT projekat koji finansira Vlada SR Njemačke, UNDP pruža podršku GPBiH kroz nabavku savremene opreme, ali i organiziranje obuka za policijske službenike. Kroz deset radnih sedmica treninga na deset lokacija u BiH bit će obučeno oko 1.300 pripadnika GPBiH.

“Vlada SR Njemačke snažno podržava rad GPBiH i veoma je zadovoljna dinamikom i podrškom koju UNDP kroz CIAT projekat pruža bh. policijskoj agencija. Intenzivno radimo na osiguranju sredstava za nastavak projekta nakon završetka njegove inicijalne faze ovog ljeta, s obzirom na pozitivna iskustva do sada”, izjavila je ambasadorica Hohmann.

Graničnoj policiji BiH danas su donirana tri najsavremenija uređaja kojim se omogućava optički pregled teško dostupne unutrašnjosti vozila i pet uređaja nove generacije kojima se detektuje, analizira i potvrđuje prisustvo eksploziva ili droge.

 

NV

Na vrh