Donald Trump želi naoružati nastavnike u školama

22. Feb 2018. | 17:18 | NV
trump(11)

Američki predsjednik Donald Trump nagovijestio je kako bi naoružavanje nastavnika moglo pomoći da se spriječe masakri poput prošlosedmične masovne pucnjave u srednjoj školi na Floridi.

Trump je izrazio podršku toj ideji tokom emotivnog susreta u Bijeloj kući s učenicima koji su preživjeli pucnjavu i jednog roditelja čije dijete nije, prenosi Hina.

“Ako biste imali nastavnika koji je vičan vatrenom oružju, to bi moglo okončati napad vrlo brzo”, rekao je Trump, priznajući da je ideja sporna.

Sjedio je usred polukruga u državnoj blagovaonici Bijele kuće napeto slušajući dok su učenici plakali i pozivali na promjene. Obećao je poduzeti mjere da se poboljšaju provjere onih koji kupuju vatreno oružje.

Na sastanku je bilo šest učenika iz srednje škole Marjory Stoneman Douglas iz Parklanda na Floridi u kojoj je naoružani muškarac ubio sedamnaest učenika i nastavnika 14. februara poluautomatskom puškom AR-15 u drugom napadu po broju ubijenih u nekoj američkoj javnoj školi.

“Molim vas, molim vas ne dozvolimo da se ovo ikad više dogodi”, rekao je Sam Zeif.

Andrew Pollack, čija je kći Meadow Pollack (18) ubijena je rekao: “Trebala je biti jedna školska pucnjava i mi smo to trebali riješiti. Bijesan sam jer moju kći neću ponovno vidjeti.”

Trump je rekao kako će njegova administracija istaknuti provjere i duševno zdravlje onih koji kupuju vatreno oružje u nastojanju da se škole učine sigurnijim.

“Bit ćemo vrlo čvrsti u provjerama, jačamo provjere, i stavljamo snažan naglasak na mentalno zdravlje”, rekao je Trump. “Neće biti samo puka priča kao što je bilo u prošlosti”, rekao je.

Trumpova podrška bilo kakvom postrožavanju zakona o vatrenom oružju značit će promjenu za tog republikanca kojega je Nacionalno udruženje vatrenog oružja podržala tokom predsjedničke kampanje 2016. godine.

“Ne razumijem zašto još uvijek mogu ući u prodavnicu i kupiti ratno oružje, jednu AR”, rekao je Sam Zeif (18) jecajući.

 

NV / NAP

Na vrh