Dopisivanje Dunovića i Bukvarevića: Izvršite reviziju i oformite jedinstveni registar boraca

14. Jul 2017. | 19:25 | NV
borci patria21(1)

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević odgovorio je na otvoreno pismo potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića, kazavši da inače ne bi odgovorio, da se nije dotakao najosjetljivije kategorije društva – boraca i njihovih porodica. Ubrzo je uslijedio i odgvor Dunovića.

Bukvarević je u svom saopćenju kazao da se Dunović do sada nikada nije uključivao u brojne aktivnosti koje su vodili Federalna vlada i nadležno ministarstvo s ciljem rješavanja problema branilačke populacije i poboljšanja njihovog položaja.

“Mogao je, a nije, i sada postavlja pitanja koja njemu politički odgovaraju. Znaju svi, pa i borci, da takvo ponašanje neće popraviti njihov status, jer od patvorenog saosjećanja se ne živi. Samo uporan i posvećen rad može donijeti rezultate, što Federalna vlada u ovom mandatu čini”, odgovorio je Bukvarević.

Zapitao se Bukvarević, u otvorenom pismu, je li moguće da potpredsjednik Federacije BiH ne zna da je Vlada FBiH u parlamentarnu proceduru uputila tri važna zakona s ciljem rješavanja pitanja koja on u otvorenom pismu postavlja.

“Zar je moguće da već više od dvije godine jedan od ključnih ljudi izvršne vlasti ne zna da se za boračku zaštitu iz Budžeta izdvaja više od 550 miliona KM”, napisao je Bukvarević.

U odgovoru je istaknuto da bi bilo bolje da je Dunović, umjesto federalnom premijeru i resornom ministru, pisao parlamentarcima koji koče donošenje zakona koji će omogućiti uvođenje jedinstvenog registra.

“Pozivam ga da svojim autoritetom, kako osobnim, tako i autoritetom funkcije koju obavlja, u Federalnom parlamentu pomogne da ovi zakoni budu usvojeni, jer se samo sistemski mogu rješavati svi pa i branilački zahtjevi i problemi”, odgovorio je Bukvarević.

Ubrzo nakon ovog pisma, stigla je i reakcija iz Dunovićevog kabineta.

“Ministar Bukvarević misli da mi je odgovorio. Niste gospodine Bukvareviću, ništa Vi niste odgovorili. Ni meni, a ni borcima. I da, potpuno sam involviran u sve aktivnosti na nivou Federacije BiH, mnogo više nego što biste vi to željeli. Ponoviću vam, ne kupujte političku karijeru mešetareći sa najosjetljivijom kategorijom društva. Izvršite reviziju i oformite jedinstveni registar boraca!”

 

NV / NAP

Na vrh