Dragan Bursać dobitnik nagrade European Press Prize 2018.

15. Mar 2018. | 11:47 | NV
dragan b

Kolumnista portala Al Jazeera Balkans Dragan Bursać dobitnik je nagrade European Press Prize 2018. u kategoriji “Mišljenje (kolumne)”.

Nagradu je dobio za njegov tekst Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica koji je objavljen na portalu Al Jazeere Balkans, a koji je preveden i na engleski.

Zbog svog kritički intoniranog pisanja Bursać je često bio meta napada. Sredinom prošle godine, nakon objavljivanja teksta pod naslovom “Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?”, primio je ozbiljne prijetnje smrću.

U tekstu je iznio mišljenje o tada najavljenom skupu podrške Ratku Mladiću, optuženom za najteže zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Najavljeno je da će se skup održati 11. jula, na dan obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida.

Zbog svojih tekstova i javno izrečenih stavova više puta je suočen s prijetnjama smrću. Kaže da su “dvije krajnosti najgore što se čovjeku može desiti – ili da potpuno ogugla na te prijetnje, a mora ako hoće da radi, ili da upadne u paranoju”.

Nagrade European Press Prize dodjeljuju se u pet kategorija, a prošlogodišnji dobitnik u kategoriji “Mišljenje” je irski kolumnist Fintan O’Toole.

Ceremonija dodjele nagrada je održana u Budimpešti.

Od 2014. godine, kada je Boris Dežulović dobio nagradu za kolumnu objavljenu u Globusu, Vukovar, grad spomenik, nijedan kolumnista/ca nisu ušli u uži izbor sa prostora bivše Jugoslavije.

 

NV / NAP

Na vrh