Dragan Čović susreo se s predstavnicima vjerskih zajednica i nekoliko bh. udruženja u Canberri

31. Oct 2017. | 21:57 | NV
Čović-Kanbera1

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, u okviru radne posjete Australiji, susreo se s predstavnicima hrvatske zajednice u Canberri u Hrvatskom klubu “Deakin“, koji su Čovića informisali o općem stanju u hrvatskoj zajednici u Australiji. Izrazili su zahvalnost Čoviću na posjeti i interesovanju, jer je nakon više od deset godina, član Predsjedništva BiH ponovno posjetio Australiju.

Čović se susreo i s članicama bh. ženskog hora “Modra rijeka“, koji već preko dvadeset godina djeluje u Australiji. Članice hora “Modra rijeka” su većinom izbjeglice koje su u Australiju došle iz BiH, ali i ostalih zemalja bivše države. U razgovoru s Čovićem istakle su kako ovakav vid kulturne promocije predstavlja priliku da daleko od domovine pokažu i dočaraju svu ljepotu kulturnog blaga koje predstavlja sevdalinka i horska glazba zemlje njihovog porijekla.

Ambasada BiH u Australiji organizovala je u večernjim satima prijem u čast predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Čovića, kojem je prisustvovao veliki broj predstavnika diplomatskog kora, ali i bh. građana.

Prije samoga početka prijema, Čović je u vrtu Ambasade BiH posadio drvo, kao znak prijateljstva žitelja BiH i Australije.

Na prijemu je Čović imao priliku razmijeniti mišljenja s brojnim žiteljima Australije bh. porijekla, te se upoznati s djelovanjem nekoliko bh. udruženja. Istakao je da udaljenost Australije ne smije biti prepreka razvoju odnosa s ovom zemljom, ali i sa bh. građanima koji su poveznica u izgradnji još boljih veza BiH i Australije.

Čović je iskoristio ovu priliku da se susretne i s vjerskim liderima iz BiH koji djeluju u Australiji. Riječ je o Jasminu ef. Bekriću, muftiji Islamske zajednice BiH u Australiji, fra Miroslavu Jeliću iz Hrvatskog katoličkog centra u Canberri, te Goranu Čečezu, svešteniku iz Srpske pravoslavne crkve “Sv. Sava“. Razgovarali su o djelovanju vjerskih zajednica u Australiji. Istaknuta je izuzetna važnost duhovne skrbi i njegovanja vjerskih običaja sve tri konfesije, kako bi se i na ovaj način konstantno osnaživala povezanost s maticom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović na kraju susreta je vjerskim liderima poželio uspjeh u nastavku njihovog pastoralnog djelovanja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

NV

Na vrh