Kongres slavista danas u Sarajevu

Drugi bosanskohercegovački slavistički kongres počet će danas u Sarajevu i trajati do 30. maja, u organizaciji Slavističkog komiteta u BiH i u saradnji s Filozofskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, koji je i domaćin Kongresa

28. May 2015. | 09:51 | S.K
41448

Na Kongresu će učestvovati više od 260 eminentnih slavista iz čak 23 države svijeta, s četiri kontinenta.

Kongres je najveći ikad organiziran naučni skup iz oblasti filologije, lingvistike i nauke o književnosti u BiH. Organizacijom ovog skupa Slavistički komitet namjerava nastaviti četverogodišnja međunarodna slavistička okupljanja u BiH koja su započela Prvim bh. slavističkim kongresom, održanim 2011. godine.

Tematski okvir kongresa obuhvata slavističke teme iz oblasti lingvistike te oblasti književnosti i kulture. 

U obilju pojedinačnih tema, kongres se bavi i nekim od ključnih pitanja onda kad je riječ o problemima jezičkih, književnih i kulturnih pojava u BiH, pri čemu će na odgovarajući način biti obilježeno i nekoliko posebno značajnih bh. književnih godišnjica, poput 120. godišnjice objavljivanja prvog bh. romana "Bez nade" (1895) Osmana- Aziza, autorskog dvojca što su ga činili Osman Nuri Hadžić (1869-1937) i Ivan Milićević (1868-1950), te godišnjice smrti Muse Ćazima Ćatića (1878-1915), Antuna Branka Šimića (1898-1925) i Ive Andrića (1892-1975), saopćeno je iz Slavističkog komiteta.
 
Visoki pokrovitelji Kongresa su Kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, Kabinet premijera Vlade Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Svečano otvaranje Kongresa bit će upriličeno na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

  • Foto: NV/Didier Torche
  • Foto: NV/Didier Torche
  • Foto: NV/Didier Torche
  • Foto: NV/Didier Torche

Na vrh