Dug 21,1 km: 11. Sarajevski polumaraton 17. septembra

5. Sep 2017. | 22:51 | NV
skaka

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka će ozvaničiti start 11. Sarajevskog polumaratona, koji će se održati u nedjelju, 17. septembra u 10 sati ispred BBI Centra pod sloganom “Sarajevski mostovi”.

Tim povodom danas je u prostorijama Gradske uprave održana press konferencija na kojoj je gradonačelnik Skaka kazao da Prva noćna utrka održana u maju, te Sarajevski polumaraton predstavljaju nastavak dobre prakse i saradnje Grada Sarajeva sa Udruženjem “Marathon“.

“Grad od samog početka 2007. u kontinuitetu podržava ovu najmasovniju sportsku manifestaciju, koja je značajna za naš glavni grad kako sa sportskog tako i sa ekonomskog i turističkog aspekta”, istaknuo je Skaka.

Prema riječima gradonačelnika, Sarajevski polumaraton je važan segment projekta “Sarajevo zdravi grad“ koji grad vodi već deset godina s ciljem motiviranja građana da se bave fizičkom aktivnošću i čine svoj život zdravijim i kvalitetnijim. Također je naglasio da će tokom polumaratonskog vikenda ovaj sportski događaj gradu donijeti najmanje 1.000 noćenja.

Zahvalivši se Gradu Sarajevu na maksimalnoj podršci, Erol Mujanović, izvršni direktor Sarajevo Marathona, kazao je da se očekuje učešće 3.000 učesnika iz 30 zemalja regiona, Evrope i svijeta.

“Raduje nas što zadnjih godina sve veći broj naših građana iz cijele BiH učestvuje na Sarajevskom polumaratonu, čija je trasa prolazi kroz najljepše i najatraktivnije dijelove grada Sarajeva”, kaže Mujanović.

Trasa ovogodišnjeg polumaratona je: BBI Centar-– Maršala Tita, Alipašina, Patriotske lige, Alipašina, Maršala Tita, Vrbanja, Vilsonovo šetalište, Franje Račkog, Vilsonovo šetalište, Fra Filipa Lastrića, Vilsonovo šetalište, Vrbanja, Hiseta, Obala kulina bana, Bentbaša, Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita – BBI Centar.

Pored Sarajevskog polumatona u dužini od 21,1 km, istog dana održat će se još četiri utrke: G-Drive štafetni polumaraton, Zmajzi Kids run (utrka za djecu), Fun Run – utrka za rekreativce i Run with me – utrka za osobe sa posebnim potrebama.

“Kao i svake godine, utrka će imati humanitarni karakter. Očekuje se da se prikupi preko 20.000 KM koje će se donirati udruženjima koja se bave djecom bez roditeljskog staranja, podrškom osobama sa demencijom, te ekološkim projektima”, kazao je Mujanović.

 

NV / NAP

Na vrh