“Duga presshura“: Uloga dokumentarnog filma u savremenom društvu

8. Oct 2017. | 12:40 | NV
Duga Presshura fotografija

Udruga Libertas i Udruženje umjetnika Planet Poezija, jučer su, u sarajevskom klubu “SSH“, upriličili prvo izdanje mozaičnog magazina uživo Duga Presshura, koji bi se u tom prostoru trebao održavati redovno, svake druge subote u mjesecu, tj. prvog i trećeg vikenda. Voditeljica i urednica programa je mr. Ivana Krstanović, a autori koncepta su dr. sc. Marijo Pejić i Dino Porović.

Tema prvog izdanja “Duge Presshure“ bila je “Uloga dokumentarnog filma u suvremenom društvu“, a gosti (uvodničari) bili su Mirko Despić, direktor Jahorina Film Festivala, Antonela Pehar-Šimunović, akademska redateljica, te Zoran Ćatić, autor i redatelj.

Zoran Ćatić je nedavno na Hrvatskom festivalu jednominutnih filmova u Požegi nagrađen za film “Namjera“, koji je prikazan u okviru programa u klubu “SSH“. Govoreći o svojim kratkim filmovima, Ćatić je kazao da su za njega bitniji poruka i ideja, nego produkcija dokumentarnih filmova.

Antonela Pehar-Šimunović je istakla da su saznanja iz dokumentarnih filmova dragocjenija nego ono što nam donose igrani filmovi iz industrije zabave te da dokumentarni film, kao filmsku formu, treba približiti mladoj populaciji.

Mirko Despić je kazao da je zabilježen porast produkcije, kvaliteta i interesiranja za dokumentarne filmove, kako u svijetu, tako i kod nas, te da je repertoar ovogodišnjeg Jahorina Film Festivala bio tematski širok. Također, Despić smatra da je budućnost dokumentarnog filma u Bosni i Hercegovini zagarantirana jer se je i dosta studenata angažiralo u procesu stvaranja dokumentarnih filmova, i to jako kvalitetnih.

Uvodničari su zaključili da živimo u turbulentnom svijetu velikih promjena i da dokumentarni film zauzima poziciju medija koji nam priča istinu o današnjem svijetu u odnosu na fikciju, odnosno da bi to trebala biti njegova uloga u današnjem društvu.

U stalnoj rubrici programa “Šik klasik, jer se sluša…“ profesor muzike Enes Ibričević svirao je odabrana djela španjolskog skladatelja Francisca Tarrege, a u stalnoj rubrici “Alka poetika“ urednica Tamara Čapelj, profesorica književnosti, prezentirala je osnovne podatake o životu i djelu pjesnika Duška Trifunovića. Odabrane pjesme govorio je pjesnik Dino Porović.

Stalna rubrika “Vječno zrele zelene melodije“ obuhvaća popularnu muziku, prvenstveno razdoblje bivše ex-jugoslovenske scene, a urednik rubrike dr. sc. Marijo Pejić ovaj put je predstavio stvaralaštvo glazbenika Arsena Dedića u oblasti filmske glazbe.

U muzičkom dijelu programa sudjelovala je PGS Pravo lice iz Sarajeva, saopćeno je iz Udruge “Libertas”.

 

NV

Na vrh