Đukanović: Neki bi da destabilizuju region, EU to ne smije dozvoliti

4. Apr 2018. | 11:57 | NV
MILO

Predsjednik Demokratske partije socijalista i kandidat za predsjednika Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da preplitanje interesa velikih sila na Balkanu prijeti da ugrozi stabilnost cijelog regiona, prenosi RTCG.

“Antidržavno djelovanje domaćih retrogradnih snaga, pod okriljem spoljnih ekonomskih i drugih uticaja, s primjesama poplave lažnih i neetičkih medijskih sadržaja, postalo je prepoznatljivo na cijelom Balkanu, uz jasno uočljiv potpis takvih destruktivnih ideologa. Dragi prijatelji, svi ste vjerovatno do sada već upoznati sa scenariom koji se spremao za Crnu Goru, upravo iz tih centara moći, uz svesrdnu podršku domaćih političkih subjekata, pretežno onih koji su se prije 12 godina energično protivili crnogorskoj nezavisnosti, njenom članstvu u NATO i implementaciji evropskih vrijednosti na ovim prostorima. Međutim, vjerom u ispravnost naše državne strategije, i snagom naših institucija, uspjeli smo da se suprotstavimo toj destrukciji”, rekao je Đukanović, otvarajući Konferenciju U susret Samitu EU – Zapadni Balkan”, koju organizuje DPS zajedno sa Partijom evropskih socijalista (PES).

Đukanović je kazao da je uvjeren da EU danas ne može dozvoliti sebi ponavljanje historijskih grešaka i ignorisanje onog što se dešava izvan njenih granica, na Balkanu posebno, niti iluziju da to nema uticaja i na nju samu.

On je rekao da očekuje da Samit u Sofiji naglasi potrebu da se EU snažnije i temeljnije uključi u rješavanje otvorenih pitanja i iznalaženje rješenja “kako bismo bez zastoja nastavili putem integracija.”

“Na nama je, s druge strane, da uporedo radeći na individualnim rezultatima pokušamo iskoristiti sve mehanizme saradnje kako bi politika proširenja ostala ključna zajednička politika Zapadnog Balkana, koja nas sve ujedinjuje i donosi stabilnost i prosperitet. Samo takav pristup može pomoći da se odupremo snažnim spoljnim uticajima kojima je izložen naš region”, rekao je Đukanović.

Lider DPS-a je ponovio da je prihvatio predsjedničku kandidaturu, kako je rekao, vođen ličnom odgovornošću za očuvanje onoga što je mukotrpno stvarano minulih decenija, i poručio da je uvjeren u pobjedu proevropskog kursa politike DPS-a.

“Vaše prisustvo danas ovdje je za mene snažna podrška u kampanji, iako to naravno ni na koji način ne želim da zloupotrijebim. Lično ću se zalagati sa svoje nove pozicije da u Crnoj Gori nastavimo sa politikom povezivanja i dobrosusjedstva, i sa još tješnjom saradnjom u evropskim integracijama. Na to nas obavezuje i činjenica da je Crna Gora regionalni lider u tom procesu. Utoliko prije, mi imamo veću odgovornost da pomognemo svojim susjedima da svi zajedno brže napredujemo. Vladavina prava mora biti u fokusu svih nas u regionu,” rekao je Đukanović.

 

NV

Na vrh