Duraković: Odgovor Bošnjaka na pritiske treba biti kozmopolitizam i tolerancija

10. Feb 2018. | 22:16 | NV
esad-durakovic_ls

Snimak koji se krajem januara pojavio na internetu prikazuje djecu različitih uzrasta kako u odmaralištu na jezeru Jelen kod Tešnja uče o islamu te rade razne fizičke vježbe.

Predsjednik Udruženja “Asker” Enver Hebibović rekao je da je zbog tog videa saslušan u Federalnoj upravi policije (FUP).

Njegovo udruženje je registrovano kao nevladin organizacija za razvoj fizičkih i pozitivnih moralnih osobina. Tvrdi da kroz sport i edukaciju radi na podizanju moralnih osobina kod djece.

Mediji u entitetu Republika Srpska i susjednoj Srbiji cijeli slučaj vide drugačije. Izvještavaju o kampovima za obuku mladih ratnika.

Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine vrši istragu u vezi cijelog slučaja, ali ne žele otkrivati više detalja.

Vidio se na internetu pojavio svega nekoliko dana nakon što su mediji objavili fotografije naoružanih članova „Srbske časti“, koje je državni ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić nazvao paravojnom formacijom. Mladići su se fotografisali sa predsjednikom entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, kao i u sali entitetskog parlamenta.

Medijski izvještaji da se radi o kampovima za obuku budućih ratnika za akademika Esada Durakovića je van pameti, ali i „nastavak politike prema Bošnjacima iz devedesetih godina.“

“Tada su Milošević i Tuđman, odnosno Karadžić i Boban govorili da ratujući protiv muslimana u BiH staju na branik kršćanske Evrope. To je nastavak te politike, danas drugim sredstvima“, izjavio je Duraković u komentaru za N1.

“Riječ je o kampanji da se svaka moguća politička akcija Bošnjaka, koji koliko ja vidim teže ka stvaranju jednog normalnog, demokratskog i građanskog društva osujeti i da se pokaže kako iza toga stoje neke loše islamističke, fundamentalističke i terorističke namjere. Dakle da se Bošnjacima ništa ne vjeruje, da se diskreditiraju i da se svaka pozitivna akcija proglasi potencijalno opasnom unaprijed. To je cilj”, smatra Duraković. Kao odgovor na pritiske vidi kozmopolitizam i toleranciju.

“Da nismo takvi ne bismo opstali toliko stotina godina. Mi smo autohton evropski narod. To Evropa mora da zna i da to cijeni. Mi smo u ratu u agresiji u Sarajevu popravljali pravoslavnu crkvu koja je bila oštećena srpskim granatama. Naša jedina odbrana je kozmopolitizam, tolerancija, suživot. Mislim da će to jednog dana Evropa uvidjeti,“ smatra akademik Duraković.

Nekoliko dana prije nego je sporni video objavljen na internetu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je u Zagrebu izjavio da bi uređenje Bosne i Hercegovine kao građanske države na neki način značilo stvaranje islamske države, što su analitičari također ocijenili kao pokušaj širenja straha od Bošnjaka.

Islamolog i jedan od osnivača Balkanskog centra za Bliski istok u Beogradu Ivan Ejub Kostić rekao je za agenciju Patria da “kada pročitate tu izjavu Dragana Čovića prvo pomislite da se radi o nedostatku zdravog razuma, međutim, čim se osvijestite nakon onoga što ste pročitali, shvatite da se tu zapravo radi o najnižem obliku politikantstva i odsustvu najelementarnijih moralnih načela.”

 

NV / NAP

Na vrh