Dvadesetak “Noćnih vukova” ušlo u BiH

20. Mar 2018. | 23:13 | NV
vukovi

Dvadesetak pripadnika Moto-kluba “Noćni vukovi” iz Rusije večeras su ušli u Bosnu i Hercegovinu na Graničnom prijelazu Pavlovića most.

RTRS je javio da će posjetiti pravoslavni manastir Sv. Petke u Bijeljini, te da nastavljaju put kroz Republiku Srpsku obilaskom manastira šireći, kako kažu, na ovaj način “srpsko-rusko prijateljstvo”, prenosi Patria.

Članovi tog motokluba su, kako je ranije najavljeno, na proputovanju koje nosi naziv “Ruski Balkan”, a pretpostavlja se da će se sastati s političkim predstavnicima RS-a.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik odlikovao je osnivača i predsjednika tog motokluba Aleksandra Sergejeviča Zaldastanova, koji se od 2014. godine, kao i cijela organizacija, nalazi na crnoj listi SAD-a zbog, kako se navodi, svojih veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini.

Bh. vlasti su ovu grupu ranije označile kao sigurnosnu prijetnju, a vođi “Noćnih vukova” Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu i članu Saši Saviću je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, dok su ostali članovi grupe ušli u zemlju.

Entitetski predsjednik Dodik u posljednje vrijeme sve je češće u društvu kriminalnih organizacija. Iz opozicije kritikuju da Dodik paravojne formacije koristi za zastrašivanje političkih protivnika.

Iz Ambasade SAD u BiH dolazak Noćnih vukova su ocijenili kao negativnu posjetu koja utiče na stabilnost u zemlji. Na lokalnim je vlastima i odgovarajućim institucijama BiH, istakli su iz Ambasade SAD-a, da riješe ovo pitanje. “Apelujemo na organe vlasti BiH da ozbiljno shvate sve moguće sigurnosne prijetnje”, naveli su iz Ambasade.

S druge strane, iz Ambasade Ruske Federacije u BiH pozdravili su dolazak Noćnih vukova u BiH. Iz Ruske ambasade su istakli da se članovi tog kluba lažno pokušavaju predstaviti kao prijetnja sigurnosti. Ističu da je cilj motociklističke trke “Ruski Balkan” popularizacija zaboravljenih, ili slabo poznatih mjesta, koja su povezana s ruskom historijom i rusko-srpskim kulturnim vezama.

The Guardian piše da se klub može pohvaliti hiljadama članova širom istočne Evrope, kao i da uživa bliske odnose sa ruskim predsjednikom, što je navelo neke da ih nazovu Putinovim anđelima.

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor globalnih pitanja na Univerzitetu u New Yorku, kaže da Noćni vukovi djeluju kao “zastupnici i alati države”.

Drugim riječima, Kremlj ih je izvukao sa margina kako bi iskoristili njihov pro-putinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao moćan izvor laganog uticaja.

Prošle godine gruzijska vlada je zabranila ulazak Noćnim vukovima u tu zemlju.

 

NV / NAP

Na vrh