Dvije Koreje formiraju zajednički olimpijski tim, na otvaranju ZOI pod jednom zastavom

17. Jan 2018. | 20:24 | NV
north and south korea

Južna i Sjeverna Koreja su se dogovorile da formiraju prvi zajednički olimpijski tim i da sportisti dvije zemlje zajedno marširaju pod jednom zastavom na ceremoniji otvaranja predstojećih Zimskih olimpijskih igara, saopštio je danas Seul.

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje saopštilo je da su dvije Koreje postigle dogovor na današnjim pregovorima u pograničnom selu Panmunjom.

Dogovor predviđa zajednički marš sportista dvije zemlje, pod “zastavom ujedinjenja” koja oslikava Korejsko poluostrvo, na otvaranju ZOI u južnokorejskom Pjongchangu, kao i formiranje jedinstvenog tima ženske reprezentacije u hokeju na ledu.

Dogovor mora da potvrdi Međunarodni olimpijski komitet (MOK), a južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje navodi da će dvije zemlje razgovarati s MOK tokom vikenda.

Do otopljavanja odnosa dvije zemlje došlo je pošto je lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un najavio 1. januara, u novogodišnjem obraćanju, mogućnost učešća sjevernokorejskih sportista na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Južnoj Koreji. Seul je sljedećeg dana odgovorio prijedlogom da 9. januara budu nastavljeni zvanični pregovori prekinuti prije dvije godine.

 

NV / Beta

Na vrh