Dvjesto dana rada Roditeljske kuće – Funkcionisanje Roditeljske kuće je već ugroženo

7. Dec 2016. | 14:59 | NV
IMG_1616

U prostorijama Roditeljske kuće je održana prezentacija rada Roditeljske kuće. Predsjednica Udruženja Lejla Kamerić, menadžer Roditeljske kuće Fikret Kubat i prof.dr. Edo Hasanbegović, direktor discipline za zdravlje djeteta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prezenitrali su dosadašnji rad Roditeljske kuće, te značaj postajanja iste.

Predsjednica Udruženja Lejla Kamerić zahvalila se donatorima, medijima i medicinskom osoblju KCUS-a ne podršci tokom izgradnje kuće te je ponovila da je Udruženje izgradilo Roditeljsku kuću zahvaljujući donacijama, a da je dalja odgovrnost države da kuća funkcioniše. Obećanja data od strane nadležnih institucija u momentu svečanog otvaranja Roditeljske kuće nisu ispoštovana.

Fikret Kubat, menadžer kuće je prezentirao pogodnosti koje nudi Roditeljska kuća, kako za djecu koja se liječe od malignih oboljenja, tako i za roditelje i cijelu porodicu. Podvukao je da su sve usluge besplatne za roditelje te da je potrebno sistemsko rješenje za nastavak istog kvaliteta pružanih usluga.

Prof.dr. Edo Hasanbegović naglasio je da se na Hematoonkološkom odjeljenju liječe djeca iz cijele FBiH gdje je procenat izlječenja do 80%, a postojanje Roditeljske kuće značajno  utiče na konačan ishod liječenja jer su i roditelji i djeca rasterećeni brige oko finansija i smještaja te imaju psihosocijalnu podršku od strane Udruženja.

Dragica Raič, majka djevojčice koja se trenutno liječi od leukemije je istakla da u Roditeljskoj kući boravi 3.5 mjeseca u kontinuitetu te, da Roditeljska kuća ne postoji, morala bi, pored brige za dijete, da se brine i za finansije koje bi joj trebale da iznajmi stan i plaća režijske i osnovne troškove. Pored finansijskih pogodnosti, u kući ima priliku družiti se sa drugim famijama koje brinu iste brige te je dijeljem iskustva olakšano svima.

Roditeljska kuća je svečano otvorena 26 aprila 2016. godine i od tada potpuno besplatno je koristilo 30 porodica sa područja cijele Federacije BiH.  Za vrijeme boravka u kući roditelji i djeca ostvaruju pravo na:

–      besplatan smještaj za oboljelo dijete i njegovu porodicu (otac, majka, brat, sestra)

–      osnovne namirnice i sredstva za higijenu

–      stručna pomoć psihologa, socijalnog radnika, pedagoga

–      okupacione radionice za roditelje

–      kreativne radionice za djecu

 

Funkcionisanje Roditeljske kuće je već ugroženo, zaključuju iz Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u  FBiH.“

 

NV

Na vrh