Džudžo: Za Bošnjake u Srbiji neprihvatljiva dvojezična nastava

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu Esad Džudžo danas je uputio pismo ministru obrazovanja Srbije Srđanu Verbiću u kojem oštro prosvjeduje zbog dopisa upućenog školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju "o uvođenju dvojezične nastave"

1. Sep 2014. | 16:33 | S.M
27812


U BNV-ovom priopćenju za javnost navodi se da je ministar dopis školama uputio dva dana pred početak nove školske godine, a "BNV je sa sadržajem upoznato danas".

Džudžo smatra da su na taj način roditelji bošnjačke djece i direktori osnovnih i srednjih škola u Sandžaku "dovedeni u zabludu".

"Smatramo da ovaj čin predstavlja školski primjer pravnog i administrativnog nasilja, s obzirom da pripadnici bošnjačke nacionalnosti imaju apsolutno pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku, kako je to propisano članom 9 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i odgoja, kojima se, također, dvojezična nastava može primijeniti samo u izuzetnim slučajevima", napisao je Džudžo ministru Verbiću.

BNV u tehničkom mandatu najavljuje da će njegova pravna služba razmotriti dopis i "adekvatno pokrenuti sudsko-pravni postupak" protiv srbijanskog ministra prosvjete.

BNV je, navodi se u priopćenju, danas uputio dopis direktorima svih odgojno-obrazovnih ustanova u ovom dijelu Srbije u kojima im se "ukazuje kako da postupe u skladu sa zakonom, nakon pristiglog spomenutog dopisa ministra prosvjete".

Šef Glavnog ureda BNV-a Samer Jusović pojasnio je Tanjugu da je za njih dvojezična nastava neprihvatljiva "jer imamo škola u kojima se kompletna nastava odvija na bosanskom jeziku".

Osnovne škole, predškolske ustanove i gimnazije u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici od prošle školske godine imaju nastavu na bosanskom jeziku.

Od ove školske godine bošnjačka djeca u Prijepolju, Novoj Varoši i Priboju moći će se obrazuju na materinskom bosanskom jeziku, podsjeća Tanjug.

(Agencija FENA)

Na vrh