Džumhur časno ispao, Berdych ipak prejak za našeg tenisera

Damir Džumhur nije mogao proći u četvrtu rundu Australijskog opena protiv sedmog nositelja Tomasa Berdycha. Poražen je rezultatom 3:0 i to s 6:4; 6:2; 6:2 po setovima

17. Jan 2014. | 07:36 | Dino Zoletić
17589

Meč između našeg Džumhura i Češkog tenisera Berdycha počeo je tek u 04:30h po našem vremenu, i to na temperaturi od 42 stepena Celzija. Paklene temperature u Melbourneu nikako ne idu u korist teniserima koji su već izrazili zabrinutost zbog vremenskih uslova.

Na tribinama Hisense Arene Džumhura su pored njegovog oca i prijatelja bodrili i mnogobrojni navijači naše dijaspore u Australiji. Čak i prije početka meča, dok se na istom terenu igrao duel između Na Li i Safarove, naši su navijači pripremali svoja grla za Džumhurov nastup.

Tomas Berdych je u ovaj meč ušao poprilično samouvjereno i jakim servisima uzimao svoje gejmove, dok je Džumhur vraćao egal igrom u polju. Servis ga nije služo baš najbolje. Prvi poen je na Berdychov servis uzeo tek u sedmom gejmu za 15:15, te isforsirao grešku protivnika za 15:30. Međutim, jakim servisima se Čeh lagano vratio i uzeo svoj servis za rezultat 4:3. Džumhur je poravnao rezultat na 4:4 odmah nakon toga. Sedmi nositelj turnira, i čovjek koji je u karijeri zaradio preko šesnaest miliona dolara, prvi je set okončao u svoju korist rezultatom 6:4, nakon uzimanja brejka na Džumhurov serviNa tribinama Hisense Arene bilo je prisutno pedesetak bh navijača, koji su čitavo vrijeme bodrili Džumhura na svom prvom učešću na Grand Slam turnirus. Damir je u prvom setu imao tek 37% uspješnosti servisa.

Drugi set je nastavljen u istom ritmu, ali je Berdych do drugog brejka došao pri rezultatu 3:2. Jednostavno je bio prejak za našeg Damira Džumhura. Sedmoplasirani igrač ATP ljestvice uzeo je drugi set rezultatom 6:2. Džumhur je u ovom setu imao još niži procenat prvog servisa (35%). Čeh je imao 11 ''winnersa'' u ovom setu te čak 80% uspješnosti na mreži.

I u trećem setu je Berdych poprilično brzo dolazio do prednosti sjajnom igrom na prvi servis. Imao je 100% uspješnosti prvog servisa i 11 asova, u odnosu na 5 Džumhurovih. Do svog novog brejka Berdych je došao polovinom zadnjeg seta, kada je napravio prednost od 4:2. Do kraja je uzeo još jedan brejk i svojim servisom okončao meč pobjedom u trećem setu rezultatom 6:2.

Treba pohvaliti kako grčevitu borbu Sarajlije Džumhura, tako i navijanje prisutnih fanova našeg tenisera, koji nisu odustajali ni nakon posljednjeg poena ovog meča. Džumhur se na častan način oprostio od svog prvog učešća na nekom od Grand Slamova i tako plasirao svoje ime na svjetsku tenisku mapu.

Na vrh