EBRD daje više od 700 mil EUR za izgradnju puteva u BiH

27. Feb 2018. | 08:40 | NV
JP “Autoceste FBiH” u oktobru 2014. godine svečano su otvorile dionicu autoputa “Sarajevo zapad – Tarčin – petlja Tarčin”. Time je Bosna i Hercegovina dobila novih 20 kilometara autoceste prema moru, čija je vrijednost 300 miliona eura. Puštanjem u promet ove dionice naša zemlja dobila je ukupno 124 kilometra autoputa.

Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i dva resorna entitetska ministarstva potpisali su Memorandum o razumijevanju koji, kako je to saopćeno, obuhvata investicioni program vrijedan više od 700 mil EUR za period 2018-2020.

Proširenje cestovne infrastrukture i izgradnja modernih autocesta je, kako je to saopćeno iz EBRD-a, ključni zahtjev za integraciju Bosne i Hercegovine i njene privrede u regiju i za jačanje veza sa zapadnom Evropom.

Planirani investicioni program u FBiH uključuje izgradnju nekoliko dionica Koridora Vc – dionice Poprikuše-Nemila, tunela Ivan, dionice petlja Mostar Jug-tunel Kvanj, zatim dionice od Karuša do međuentitetske linije razgraničenja u tunelu Putnikovo Brdo, kao i dionice između tunela Ivan i petlje Mostar Jug.

U RS je planirano finansiranje izgradnje dionica Koridora Vc od Rudanke do međuentitetske linije razgraničenja u tunelu Putnikovo Brdo i Vukosavlje-Podnovlje.

Predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti je rekao da mu je drago što su danas potpisali Memorandum o razumijevanju.

“Nakon nedavnog važnog pomaka na političkom nivou, sada smo spremni da realiziramo projekte čija je priprema već neko vrijeme u toku i koji su već odavno neophodni za budući prosperitet zemlje. Ovim cestama Bosna i Hercegovina će se približiti tamo gdje pripada – centru Evrope”, kazao je Čakrabarti.

Ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Denis Lasić istakao je da potpisivanje Memoranduma ponovo potvrđuje njihov zajednički cilj.

“Naš cilj je stvaranje pretpostavki za realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata u BiH, te kontinuiran i uporan rad na ekonomskom razvoju zemlje.”

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić je naveo da je Republika Srpska opredijeljena za izgradnju infrastrukturnih projekata, a da im je podrška EBRD-a veoma bitna za realizaciju projekata.

“Ovim memorandumom potvrdili smo izvanrednu saradnju koju naša vlada i EBRD njeguju godinama unazad.”

Generalni direktor DG NEAR – Direkcija Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson je podvukao da Evropska komisija pozdravlja ovaj Memorandum o razumijevanju između EBRD-a i Bosne i Hercegovine.

“Evropska komisija je spremna da obezbijedi dalja EU grant sredstva za finansiranje ove važne prometne veze. U tom pogledu je od 2015. obezbijedila oko 100 mil EUR”, rekao je Danijelson.

EBRD je, kako je to saopćeno, od početka poslovanja u BiH investirala više od 2,1 mlrd EUR za više od 146 projekata u zemlji.

 

NV / indikator.ba

Na vrh