Edukativni video o opasnostima korištenja uglja

Centar za životnu sredinu iz Banje Luke i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle danas su objavili edukativni animirani video namijenjen podizanju svijesti javnosti o problemima i opasnostima korištenja uglja za dobijanje električne energije

28. Jan 2014. | 17:05 | I.Č
18106

Video je dio kampanje "Stop prljavoj energiji–jer budućnost je obnovljiva" koju zajednički provode ove dvije organizacije kroz ETNAR projekt, koji je finansiran od EU-a.

Ove organizacije žele da upozore na sveobuhvatnost problema sagorijevanja uglja i njegovog veoma štetnog uticaja na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

"Problem uglja je globalan i BiH mu mora posvetiti posebnu pažnju", kaže se u saopćenju ovog centra.

Studija organizacije HEAL je pokazala da termoelektrane na ugalj godišnje, samo u EU, Srbiji i Turskoj uzrokuju 23.300 preranih smrti i 54,7 milijardi eura finansijske štete zbog troškova liječenja, izostanka s posla i drugo.

"Mi smo itekako svjesni ovog problema i na njemu treba preventivno kontinuirano raditi. Međutim, ovaj problem se aktuelizuje samo u zimskim mjesecima kada se zbog klimatskih uslova i zajedničkog zagađenja iz privatnih ložišta, saobraćaja, termoelektrana i ostale industrije redovno višestruko prekoračuju dozvoljene vrijednosti zagađenja", izjavio je Igor Kalaba, koordinator kampanje iz Centra za životnu sredinu.

Prema Studiji, koju je izradio Centar za ekologiju i energiju takođe su dobijeni alarmantni rezultati.

"Studija je pokazala da je zagađenje zraka usljed rada Termoelektrane Tuzla u 2013. godini uzrokovalo 170 hospitalizacija zbog srčanih i respiratornih bolesti, 131.000 izgubljenih radnih dana i gubitak od 4.900 godina očekivanog životnog vijeka, a ekonomska šteta prouzrokovana ovim negativnim uticajima na zdravlje se procjenjuje na 99 miliona eura godišnje", upozorava Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju.

"Promjena je neminovna. Osim što je štetan, ugalj je fosilni izvor energije, što znači da je neobnovljiv. Prelazak na obnovljive i čiste izvore energije, te unapređenje energetske efikasnosti će ne samo uštediti novac i otvoriti nova radna mjesta, već i sačuvati našu životnu sredinu i naše živote što bi trebao biti najjači motiv. Mi nismo protiv ekonomskog razvoja države, ali smatramo da je neodgovorno žrtvovati živote i zdravlje građana i životnu sredinu zbog zastarjelih energetskih sistema koji će se svakako morati zamijeniti. Zanemarivanje ovog problema će otežati i poskupiti njegovo rješavanje, između ostalog i zbog međunarodnih obaveza koje je BiH preuzela, vezano za zagađujuće emisije iz energetskog sektora", zaključuje Kalaba.

(Fena)

Oznake:

Na vrh