EDUS-ova zimska škola – radost za trideset porodica

16. Jan 2017. | 09:29 | NV
EDUS Zimska skola

Prošle sedmice sa radom je počela još jedna “EDUS-ova zimska školica”;  pored stalnog programa multidisciplinarne podrške djeci sa različitim poremećajima u razvoju koji se odvija u okviru školske godine i u kojem je trenutno 115 djece, EDUS  redovno organizuje i ljetne i zimske škole za ovu djecu kako bi se izbjegla regresija u razvoju do koje  obično dođe u toku dugih pauza u radu.

Roditelji i edukatori EDUS-a odlučili da pokažu solidarnost tako što će mjesta u Zimskoj školi ove godine ustupiti djeci, njih ukupno trideset, koja su još od septembra prijavljena za EDUS-ov program, ali su zbog problema s prostorom i dalje na listi čekanja.

Admir Čeljo, predsjednik Savjeta roditelja EDUS-a: “Iz vlastitog iskustva znamo koliko je bitan svaki dan rada sa ovom djecom pa se nadamo da će se u toku Zimske škole makar djelimično nadoknaditi ono što je ovih tridesetoro djece propustilo čekanjem na prijem, a njihove porodice osjetiti, baš kao što su naše već, blagodet kvalitetnog rada s djetetom i radost zbog vidljivog napretka. Također se nadamo da će pitanje prostora za EDUS najzad postati prioritet za nadležne institucije, kako bi ova djeca mogla ući u njima toliko potreban stalni program.”

Početak rada Zimske škole omogućen je sredstvima koja su dosad prikupljena za ovu svrhu, prije svega donacijom Tarika Đođića, koji je prihod od svoje knjige poklonio EDUS-u,  te volonterskim radom EDUS-ovih stručnjaka u organizaciji aktivnosti i izradi individualnih planova za svako dijete. Škola je besplatna, a trebala bi se odvijati do kraja januara, u dvije smjene, tri puta sedmično po tri sata. Pored individualnog rada na sticanju vještina koje se kod ove djece nisu prirodno razvile, djeca će se učiti rutinama vezanim za boravak u grupi i uključivanje u društvo.

Podsjetimo, EDUS-Edukacija za sve od 2010. godine aktivno radi na unaprijeđenju obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju, prije svega za djecu sa težim razvojnim poremećajima kao što su autizam i autistični spektar, intelektualne teškoće, Downov sindrom, emocionalni i bihevioralni poremećaji i kombinovane smetnje. EDUS omogućava djeci uključenoj u svoje programe da razviju puni potencijal, roditeljima da nauče kako i sami da rade s djetetom, a stručnjacima da kroz direktan rad s djecom ovladaju naprednom naučnom metodologijom preuzetoj sa vodećeg univerziteta u svijetu u ovoj oblasti – Univerziteta Columbia u New Yorku.

Dosad je kroz EDUS-ov program prošlo više stotina djece, iz BiH te zemalja regiona i svijeta, a njih više od 30 uspješno uključeno u redovno školovanje. EDUS je začetnik servisa rane intervencije u našoj zemlji i regionu, autor validiranih instrumenata za procjenu razvoja i izradu individualnih razvojnih programa za djecu, te organizator brojnih akcija i kulturnih aktivnosti kojim se javnosti podiže svjesnost o autizmu i drugim razvojnim poremećajima.

 

NV

Na vrh