Edward Snowden nominiran za Nobelovu nagradu

Jedna od najkontraverznijih ličnosti tokom posljednjih godinu dana jeste Edward Snowden, američki zviždač koji je otkrio svijetu tajne informacije u vezi špijuniranja. Snowden je sada nominiran za Nobelovu nagradu kao doprinos stabilnosti i miru u svijetu.

29. Jan 2014. | 15:28 | N.H.
edward

Bivši saradnik američke Nacionalne sigurnosne agencije Edward Snowden, poznat po otkrivanju tajnih informacija i dokumenata javnosti, nominiran je za Nobelovu nagradu koja se svake godine dodjeljuje pojedincima ili skupinama čiji su uspjesi iznimni.

Ime zviždača Snowdena na listi kandidata za Nobelovu nagradu nominirano je od strane dvojice norveških političara koji su rekli da je Snowden svojim postupcima svijet učinio sigurnijim. "Nema sumnje da je Edward Snowden svojim potezima narušio sigurnosne interese pojedinih država gledajući to kratkoročno", napisali su u zajedničkoj izjavi Bård Vegar Solhjell, bivši ministar okoliša i obrazovanja i njegov kolega parlamentarac u norveškom parlamentu Snorre Valen. "Međutim, mi smo uvjereni da će javna rasprava i promjene u politici, kao posljedice Snowdenovog otkrivanja tajnih informacija, rezultirati stabilnosti i miru svjetskog poretka", dodali su dvojica norveških političara.

Nobelova nagrada nosi ime po švedskom industrijalcu i izumitelju dinamita Alfredu Nobelu koji je davne 1895. godine u švedsko–norveškom klubu u Parizu obznanio ideju o osnivanju fonda iz kojeg bi se dodjeljivala nagrade najzaslužnijima. Nagrade se dodjeljuju jednom godišnje na svečanosti koja se održava u pravilu 10. decembra na dan kada je preminuo Alfred Nobel.

Na vrh