Efendić: Na samitu TDBB-a se otvaraju nove mogućnosti za saradnju

30. May 2016. | 12:21 | A.D.
Dobrinja, Novi Grad Sarajevo

Općina Novi Grad Sarajevo domaćin je samita lokalnih vlasti Evrope i Azije kojem prisustvuje 150 gradonačelnika i načelnika iz 15 država, članica Unije općina turskog svijeta (TDBB).

Unija okuplja 1.103 članice iz 28 zemalja, a članice su i 17 općina iz BiH. Samit, koji se prvi put održava u BiH, bit će prilika za razmjenu znanja i iskustava između lokalnih zajednica, te da se predstave razni projekti.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić ističe da je samit najveći susret lokalnih vlasti u BiH u posljednjih desetak godina na kojem će se općinama otvoriti nove mogućnosti za razvoj i saradnju.

Ovo je odlična prilika da se predstave aktivnosti članica TDBB-a. Bit će predstavljene dosadašnje aktivnosti udruženja, dok će se općinama iz BiH, koje nisu bile članice udruženja, sigurno otvoriti nove mogućnosti. Samit je prilika i za bilateralne sastanke na kojima predstavnici općina mogu uspostaviti saradnju, a siguran sam da su predstavnici bh. općina spremni za nove mogućnosti – rekao je Efendić.

Dodaje da su bh. općine koje su već članice TDBB-a do sada sigurno realizirale višemilionske projekte, a neki od tih projekata će danas biti prezentirani.

Općina Novi Grad Sarajevo je prije dvije godine započela saradnju s TDBB-om. U septembru 2015. Efendić je izabran za jednog od dopredsjednika i člana Upravnog odbora te organizacije, a na osnovu toga Općina je dobila priliku za ovogodišnje domaćinstvo samita.

Načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić podsjeća da je samit nastavak konferencije koja je održana prošle godine u Turskoj, a na kojoj je učestvovalo desetak općina iz cijele BiH, te naglašava da je njegova općina imala velike koristi od članstva u TDBB-u.

“Na današnjem samitu učestvuju većinom općine koje iz ekonomskih i privrednih razloga žele biti u članstvu TDBB-a. Općina Stari Grad je u posljednjih osam godina, otkada sam načelnik, imala pomoć od Republike Turske u vidu grantova, a koji su dostigli vrijednost 30 miliona KM. Stari Grad će ponovo aplicirati putem određenih projekata da bi sanirao kulturno-historijske znamenitosti iz perioda vladavine Osmanlija”, objasnio je Hadžibajrić.

(Agencija FENA)

Na vrh