ŠEFKO NUHANOVIĆ – Igrao za tri različite reprezentacije, na pet paraolimpijada

Nosio je reprezentativni dres bivše Jugoslavije, zatim Švedske, i, na kraju, Bosne i Hercegovine. Jedan je od osnivača sjedeće odbojke u našoj zemlji.

14. Mar 2013. | 15:57 | Novo vrijeme
4306

Muhamed Bikić ##

Nekadašnja američka državna tajnica H4306.jpgillary Clinton je krajem 2011. godine javno pohvalila Odbojkaški klub invalida “Fantomi” iz Sarajeva, navodeći ih kao pozitivan primjer integracije u društvo. Hillary Clinton je kao pozitivan primjer navela i njihova nastojanja da pomognu žrtvama mina, da im vrate dostojanstvo koje zaslužuju. Postali su i svjetski prvaci u sjedećoj odbojci.

Alfa i omega Fantoma
Alfa i omega Fantoma je Šefko Nuhanović, koji je ujedno jedan od osnivača sjedeće odbojke u Bosni i Hercegovini (BiH). S deset godina, nakon nesretnog slučaja u sarajevskoj općini Novi Grad, trajno ostaje invalid. Ali nastavio se boriti kroz život, kroz sport koji će pola vijeka kasnije u našoj državi postati najtrofejniji od stjecanja nezavisnosti BiH; u tom sportu bit će osvojeno sve što se može osvojiti.
“Sve je to život. Borba iz dana u dan. Dobro se sjećam da smo sa sjedećom odbojkom u Sarajevu krenuli krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka. Osim mene, tu su bili još Meho Čolić, Sejo Lakača, Mirza Hrustemović… Trenirali smo u FIS-u, i tada smo postizali sjajne rezultate, u okviru bivše države. Sarajevo je bilo trostruki prvak države, a mi smo igrali i za reprezentaciju bivše države, bili smo evropski i svjetski viceprvaci. I tada se itekako znalo za nas”, prisjeća se Šefko Nuhanović.
Osim za reprezentaciju bivše Jugoslavije, Nuhanović je igrao i za selekcije Švedske i, naravno, Bosne i Hercegovine. Bio je učesnik čak pet paraolimpijada.
“Za bivšu Jugoslaviju sam igrao na paraolimpijadama u Veldenu (Holandija), 1980, u New Yorku (Sjedinjene Američke Države), 1984, i u Seulu (Južna Koreja) 1988. godine; za Švedsku u Atlanti (SAD), 1996; a za BiH u Sydneyu (Australija), 2000. godine. S tadašnjom Jugom jednom sam bio peti i dva puta četvrti, sa Švedskom deveti, a s BiH drugi, i to je moja jedina olimpijska medalja. Dakle, igrao sam za tri različite reprezentacije, na pet paraolimpijada. Mislim da to nikom nije uspjelo poći za rukom.”
Za reprezentaciju Švedske igrao je za vrijeme agresije na BiH. Odmah po stvaranju naše najbolje selekcije u sjedećoj odbojci, počinje igrati za BiH, sve do kraja svoje aktivne igračke karijere.
“Mada su mi Šveđani sve nudili, za mene nije bilo dvojbe. Kada je krenula naša reprezentacija, odmah sam se stavio na raspolaganje, jer meni je bilo mjesto pod bh. zastavom. Odmah smo počeli postizati sjajne rezultate, bili smo prvaci Evrope, treći na svijetu. Već tada smo nagovijestili da ćemo igrati važnu ulogu u sjedećoj odbojci i na kraju se tako i pokazalo. Naša sjedeća odbojka osvojila je sve što se moglo osvojiti i proteći će Miljacke i Miljacke da bi neko ponovio naš uspjeh, u bilo kojem sportu. To je prije nas jedino ostvario naš legendarni košarkaš Mirza Delibašić, koji je, također, kao igrač osvojio sve što se moglo osvojiti.”
Osim s reprezentacijom BiH, Šefko Nuhanović je proteklih godina bio veoma uspješan i sa svojim klubom Fantomi, gdje je i danas šef stručnog štaba.
“Nakon igračke, okrenuo sam se trenerskoj karijeri i nastavio postizati sjajne klupske rezultate. Do sada smo osvojili pet titula države, četiri puta smo bili prvaci Evrope, organizatori smo najjačeg evropskog turnira 'Sarajevo Open', šest naših igrača sada igra za reprezentaciju. Klub za primjer, ne samo na našim prostorima. Mislim da javna pohvala nekadašnje američke državne tajnice Hillary Clinton sve govori.”

Bosanski inat
Bez sumnje, naša dva najbolja kluba u sjedećoj odbojci su SPID i Fantomi, a njihovo rivalstvo je kao rivalstvo Sarajeva i Želje. Gradski i vječiti derbi ljutih rivala, ali samo na terenu.
“Baš tako, a upravo je to zdravo rivalstvo najzaslužnije za ove sjajne rezultate naše reprezentacije. Nekad smo mi prvaci, a nekad SPID. Sve ove godine se smjenjujemo, a uspjeli smo napraviti i smjenu generacije. Posebno mi u Fantomima, gdje igraju Beniz Kadrić, Mirzet Duran, Adnan Kešmer, koji su već nastavili sjajnim reprezentativnim stazama Sabahudina Delalića, Ismeta Godinjaka, Adnana Manke, Dževada Hamzića…”
Dakle, Šefko Nuhanović je i dalje optimist kad je riječ o našoj sjedećoj odbojci i nastavku niza sjajnih rezultata.
“Iskren da budem, malo sam se bio prepao na paraolimpijskim igrama u Londonu. Mislio sam da nećemo uspjeti protiv odličnog Irana. Ali naši zlatni momci su opet pokazali da su 'vanzemaljci'. Opet je proradio onaj naš poznati bosanski inat i uspjeli smo savladati sjajne Irance, koji su bili favoriti na ovoj paraolimpijadi. Bio sam sretan, jer uvijek je teže braniti nego osvojiti. A mi smo već odavno osvojili sve što se moglo osvojiti. Teško da će nas neko dostići u bliskoj budućnosti”, rekao je na kraju Šefko Nuhanović, inače nosilac penzije zaslužnih sportista BiH. ##

Na vrh