Egipat: Otoke Tiran i Sanafir ostaviti pod kontrolom Kaira, a suverenitet predati Saudijskoj Arabiji

12. Jun 2017. | 08:00 | NV
Tiran i Sanafir

Priča o otocima Tiran i Sanafir, a o čemu smo već izvještavali, došla je nove prekretnice. Sada egipatska vlada predlaže parlamentu da usvoji zakone koji će rješiti pitanje ovih otoka na način da će ih Egipat i dalje kontrolisati, ali oni će biti pod suverenitetom Rijada, prenose mediji sa Bliskog istoka.

U prijedlogu kojeg je jučer poslala egipatska vlada prema parlamentu stoji i da Egipćanima neće trebati viza za putovanje na ova dva otoka (otoci nisu nastanjeni) i da će Egipat vršiti kontrolu nad otocima zbog “egipatskih i saudijskih nacionalnih interesa.”

Protiv predaje otoka Rijadu bile su hiljade Egipćana koji su izašli na ulice, tražeći da se taj proces obustavi, a na kraju je sud prvo donio odluku da se ne može izvršiti predaja otoka, da bi kasnije viši sud poništio odluku pomenutog suda.

Ovi otoci imaju veliku geostratešku važnost (međusobno su udaljeni samo četiri kilometra) i nalaze se na vratima zaljeva Aqaba u kome izlaz na Crveno more imaju Jordan i Izrael.

Sa druge strane, ovo je prvorazredno političko pitanje za egipatskog predsjednika Abdel Fattaha al-Sissija i njegovu politiku. Na početku njegove vladavine Saudijska Arabija je obilato finansijski pomagala Kairo, ali su nakon toga se pojavile trzavice u odnosima sa al-Sissijem koji je postao važan igrač u planovima Zapada, Rusije ali i Irana i država Sjeverne Afrike.

Međutim, sukob Saudijske Arabije i Katara je ponovo približio Kairo i Rijad (posebno zbog borbe protiv organizacije Muslimansko bratstvo, koju ove dvije države smatraju terorističkom organizacijom), pa se ovaj prijedlog egipatske vlade o otocima Tiran i Sanafir može sagledati i u tom kontekstu.

 

NV

Na vrh