Egipat: Sastanak izraelske i saudijske delegacije?

10. Mar 2018. | 12:25 | NV
Tiran i Sanafir

Palestinski zvaničnik tvrdi da su se u Kairu sastale visoke delegacije Izraela i Saudijske Arabije, a egipatske vlasti su bile posrednik u dogovaranju sastanka dvije strane, prenosi Press TV pozivajući se na novine Khaleej Times iz Emirata.

Naime, palestinski zvaničnik je pomenutim novinama je rekao da je došlo do “značajnog razvoja” u otopljavanju odnosa Tel Aviva i Rijada.

Navodni sastanak je održan u Kairu, u luksuznom hotelu, uz prisustvo egipatskih zvaničnika, a glavna tema su bili ekonomski odnosi Egipta, Izraela i Saudijske Arabije u Crvenom moru i u regionu.

Palestinski zvaničnik se požalio da približavanje Rijada i Tel Aviva šteti palestinskim interesima.

“Bliske veze Izraela i Saudijske Arabije štete palestinskim vlastima”, rekao je i dodao da se “čini da Izrael više nije najveći neprijatelj u regionu”.

Izjava palestinskog zvaničnika, ukoliko su njegovi navodi tačni, je važna zbog činjenica da Izrael i Saudijska Arabija nemaju diplomatske veze, pa su sastanci zvaničnika dvije zemlje veoma rijetki i može reći da se dešavaju samo u izuzetnim prilikama. Ranije, pojedini mediji su pisali, da je dolazilo do sastanaka između zvaničnika dvije države i da postoji komunikacija između dvije države koje formalno nemaju diplomatske veze.

 

NV

Na vrh