Egipat: Uhapšen bivši novinar Al Jazeere

Egipatske vlasti su u srijedu uhapsile novinara koji je radio za Al Jazeeru i druge islamske medije zbog navodnog podsticanja i učestvovanja u nasilju, izvijestila je državna novinska agencija MENA

9. Apr 2014. | 21:30 | D.Z
21412

Izvještaj MENA-e navodi da se Abdel-Rahman Šahin, uhapšen u području Suecog kanala, sumnjiči za učestvovanje i podsticanje na nasilje protiv policije, uključujući spaljivanje sigurnosnih vozila.

Citirajući neimenovonaog sigurnosnog zvaničnika, agencija je izvijestila da je protiv Šahina izdato devet naloga za hapšenje zbog navodnih nasilnh napada.

U izvještaju se navodi da je on novinar koji je radio za sada zabranjene novine i TV stanicu Muslimanskog bratstva, kao i Al Jazeeru.

Al Jazeera je potvrdila da je Šahin ranije radio za njih kao novinar freelancer za njihov program na arapskom jeziku.

Egipatska privremena vlada, koja uživa podršku vojske, proglasila je Bratstvo terorističkom grupom nakon julskog svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija.

Više od 1.000 članova i simpatizera grupe su ubijeni u gušenju protesta otkako je došlo do smjene vlasti dok je više od 1.600 njih u pritvoru, a suočeni su s raznim optužbama.

(Agencije)

Na vrh