Egipatski sud dopustio predaju otoka Tiran i Sanafir Saudijskoj Arabiji

2. Apr 2017. | 17:34 | NV
Tiran i Sanafir

Egipatski sud je dao odobrenje vlastima da mogu nastaviti sa procesom predaje otoka Tiran i Sanafir Saudijskoj Arabiji, prenose svjetski mediji.

Egipatski sud je našao da prethodna odluka niže sudske instance nije validna, jer taj sud nije nadležan u ovoj stvari.

Naime, Egipat je u aprilu prošle godine odlučio predati otoke Tiran i Sanafir Saudijskoj Arabiji, pravdajući odluku egipatskim građanima da su pomenuti otoci samo bili pod upravom Egipta i da Egipat nikada nije imao suverenitet nad njima.

Građani su oštro reagovali i predaju otoka proglasili izdajom nacionalnih interesa, dok su protesti organizovani širom te države. Predsjednika Abdel-Fattaha al-Sisija optužili su da je otoke dao Rijadu u zamjenu na novčanu pomoć njegovom režimu. Pominjala se cifra od 20 milijardi dolara.

Nakon toga, u januaru ove godine egipatski sud je donio presudu da je ovaj potez vlasti nelegelan i da oni na to nemaju pravo.

Međutim, današnjom presudom ta odluka se poništava i daje ovlaštenje nacionalnom parlamentu da donese konačnu odluku u ovome slučaju.

Protivnici ove odluke u Egiptu kažu da suverenitet nad ovim otocima pripada Kairu i navode da je Kairo imajo suverenitet nad ovim otocima još 1906. godine kada Saudijska Arabija još nije ni postojala kao država. Naime, Saudijska Arabija kakvu danas poznajemo nastala je 1927. godine kada je Velika Britanija dala nezavisnost Abdulu Azizu Al-Saudu i njegovoj kraljevini koju je osnovao.

Ovi otoci imaju veliku geostratešku važnost (međusobno su udaljeni samo četiri kilometra) i nalaze se na vratima zaljeva Aqaba u kome izlaz na Crveno more imaju Jordan i Izrael.

Sa druge strane, ovo je prvorazredno političko pitanje za predsjednika al-Sisija i njegovu politiku. Na početku njegove vladavine Saudijska Arabija je obilato finansijski pomagala Kairo, ali u zadnje vrijeme postoje trzavice u odnosima sa al-Sisijem koji je postao važan igrač u planovima Zapada, Rusije ali i Irana i država Sjeverne Afrike.

 

NV

Na vrh