Ekolološka katastrofa: Stanovnici Slavonskog Broda traže pitku vodu od premijera Plenkovića

31. Mar 2018. | 17:01 | NV
voda(29)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u pratnji trojice ministara, odbrane Damira Krstičevića, zdravstva Milana Kujundžića i zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, došao je u subotu poslijepodne u Slavonski Brod kako bi sudjelovao na sastanku Štaba za civilnu zaštitu, koji se održava zbog utvrđenog zagađenja pitke vode, koja je do daljnjeg nedostupna u cijelom gradu. Stanovnici, njih oko 90.000 vodu je pokupovalo po prodavnicama i benzinskim pumpama te pune kanistere i flaše iz cisterni koje su raspoređene po naseljima.

Pred zgradom u kojoj se sastanak održava Plenkovića je dočekalo nekoliko građana, uključujući i jednu gospođu s djetetom u naručju koja ga je pitala pije li i njegovo dijete u Zagrebu flaširanu vodu. Građani su zatražili od Plekovića rješavanje novonastale situacije. Nakon sastanka Plenković je kazao da će nastaviti analize vode, te da će se utvrditi šta je stvarni uzrok zagađenja i incident koji se dogodio na produktovodu.

U Slavonski Brod bit će dopremljene nove količine flaširane vode iz robnih rezervi. Plenković je kazao da mu je žao što se ovodogađa pred sami Uskrs.

“Učinit ćemo sve da se vodovodni sustav Slavonskog Broda spoji sa sustavom u Sikirevcima. Ministarstvo će pribaviti dozvole, koliko mi je poznato, riječ je oko 150 metara koje treba izgraditi da bi se spojilo sa sistemom vodovoda Slavonskog Broda”, kazao je Plenković ističući da će to biti u roku od 10 do 15 dana te da bi to onda bilo trajno alternativno rješenje.

Ministar Kujundžić je poručio da građani ne trebaju biti zabrinuti iako je već rečeno da vrijednosti ugljikovodika prelaze četverostruko veću koncentraciju od dozovoljene.

Zagađenje vode uzrokovalo je curenje naftnih derivata iz starog naftovoda (produktovoda) koji je trebalo staviti u funkciju odnosno spojiti ga sa Rafinerijom u Bosanskom Brodu prema dogovoru Vlade Hrvatske i RS-a.

Prema informacijama koje ima agencija Patria, došlo je do istjecanja naftnih derivata koji su se godinama taložili u dijelu naftovoda koji se nije otvarao. Iako iz kompanije Crodux koja je bila zadužena za remont naftovoda tvrde da je iscurilo 100 do 150 litara naftnih derivata, gradonačelnik Mirko Duspara mišljenja je da se radi o 10.000 litara. Iako se prvobitno o ovom incidentu šutilo, utvrđeno je da je došlo do zagađenja vode te su stanovnici ostali bez pitke vode. U Slavonski Brod upućene su cisterne sa pitkom vodom.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković kazao je u petak da su ugljikovodici na sva četiri ispitana mjesta iznad maksimalno dopuštenih koncetracija te da takva voda nije ispravna. Rezultati analize uzoraka uzetih sinoć bit će poznati tokom dana, a danas su uzeti uzorci za treću analizu.

Gradonačelnik Duspara ovaj incident nazvao je terorističkim činom. On tvrdi da do ovoga ne bi došlo da su se poduzele prave mjere.

Nakon objave prve informacije o zdravstvenoj neispravnosti vode, građani su pokupovali vodu s benzinskih pumpi koje su sinoć bile otvorene, a u jutarnjim satima dobar dio njih obišao je i trgovine. Danas su stigle i cisterne sa pitkom vodom.

Inače, prošle godine Vlada Hrvatske i Vlada RS potpisali su sporazum o spajanju Rafinerije u Bosanskom Brodu na plinovod Hrvatske u Slavonskom Brodu. Riječ je o starom naftovodu (produktovodu) kojim je planirana distribucija plina prema RS-u. Bh. vlasti su upozoravali da od ovog projekta neće imati koristi ni građani bh. entiteta RS, već samo trgovci koji budu učestvovali u ovom projektu.

Iako se sve dogodilo 28. marta, tek je sinoć kasno objavljeno da voda u Slavonskom Brodu nije za piće. Razmjere ekološke katastrofe još nisu do kraja predočene javnosti, piše Patria.

 

NV / NAP

Na vrh