Ekološka katastrofa pred obalama Kine: Eksplodirao tanker

10. Jan 2018. | 21:43 | NV
sanchi

Na tankeru koji se sudario sa teretnim brodom kod obala Kine došlo je do eksplozije, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo saobraćaja. Tanker Sanchi, koji je plovio pod zastavom Paname, dovozio je teret iz Irana u Južnu Koreju kada se sudario sa teretenim brodom CF Crystal, koji je plovio pod zastavom Hong Konga.

Eksplozija se dogodila danas u 13.00 časova po lokalnom vremenu na 260 kilometara od kineskog grada Šangaj.

Spasilački brodovi morali su da se povuku na bezbjednu udaljenost nakon eksplozije, prenose agencije.

Kinesko ministarstvo prometa je prije dva dana objavilo kako će se, u slučaju da dođe do eksplozije na tankeru, raditi o ekološkoj katastrofi, prenosi index.hr. Prema tom upozorenju, izlijevanje nafte rezultiralo bi najvećom ekološkom katastrofom povezanom uz havariju tankera od eksplozije tankera kod obale Angole 1991. godine.

Plovilo je prevozilo ultra laki oblik nafte poznat kao kondenzat koji je opasniji za okoliš od sirove nafte. Kondenzata je na brodu bilo 136 hiljada tona što je ekvivalent milionu barela.

Tanker pripada iranskoj kompaniji, a registriran je u Panami. Strahuje se da je brod ranjiviji i da bi mogao potonuti. Gorivo koje prevozi nije toliko eksplozivno, ali je vrlo toksično ako se prospe.

Uzrok sudara u Istočnom kineskom moru između tankera Sanchi, koji je plovio pod panamskom zastavom, i kineskog teretnjaka CF Crystal, još uvijek nije poznat.

 

NV

Na vrh