Ekološki projekt inovativne upotrebe čepova

U okviru obilježavanja Evropske sedmice za redukciju otpada (EWWR), danas će u Sarajevu biti prezentiran ćilim s bosanskom šarom kojeg su od prikupljenih čepova izradili predstavnici Udruženja "Green Art"

20. Nov 2013. | 10:13 | A.K
14739

Predsjednica Udruženja Alma Hrasnica kazala je da će to biti prvo predstavljanje ćilima izrađenog od čepova koje su članovi udruženja i ostali zainteresirani prikupljali posljednjih nekoliko mjeseci.

Radi se o najnovijem ekološkom projektu ovog udruženja "Čepo ćilim", a ovaj projekat ima za cilj da se ekološki problemi više ne ignoriraju nego da se pokušavaju riješiti. Želi se skrenuti pažnja na štetnost nerazgradivog otpadnog materijala i njegovog gomilanja.

"Ideja projekta bila je medijska kampanja za pozivanje građana na prikupljanje plastičnih čepova s raznih ambalaža te su formirani "čepo-centri", a u projekt su se samoinicijativno uključile i osnovne škole što nas izuzetno raduje", kazala je Hrasnica.

Ona je istaknula da je prikupljen ogroman broj čepova zbog čega će ovo udruženje nastaviti sa sličnim aktivnostima i u budućnosti.

Ćilim koji ima dimenzije 3x1m danas će u 13 sati biti prezentiran u UNITIC centru.

Evropska sedmica za redukciju otpada se provodi radi jačanja svijesti o potrebi smanjenja otpada, te promocije različitih aktivnosti usmjerenih na smanjenje otpada širom Evrope, da bi se postigla trajna promjena svijesti stanovništva.

(Fena)

Na vrh