Ekonomisti: Svijet je pred novom krizom

Ekonomisti Royal Bank of Scotland (RBS) kažu kako bi se investitori mogli suočiti s "kataklizmičnom godinom" u kojoj bi tržište dionicama mogli pasti za 20 posto, a cijena nafte na 16 dolara po barelu

14. Jan 2016. | 17:31 | S.M
53024


"Prodajte sve osim najkvalitetnijih obveznica. Ovdje je riječ o povratu kapitala, a ne o zaradi na njemu. U prenapučenoj dvorani vrata za izlaz su malena", napisali su u poruci koju su poslali svojim klijentima.

Ističu kako današnja situacija podsjeća na 2008. godinu kada je bankrotirala banka Lehman Brothers, a što je dovelo do globalne finansijske krize. Ovoga puta za krizu bi mogla biti kriva kineska ekonomija.

Tržišta dionica već su pod velikim pritiskom u 2016. godini. Londonski FTSE 100 indeks pao je za 5 posto što je najgori početak od 2000. godine.

Cijena nafte također je naglo pala, uglavnom zbog straha od prevelike ponude i premale potražnje na tržištu pogotovo što će Iran početi ponovno s velikim izvozom nafte kada na snagu stupi sporazum kojim se ukidaju sankcije. Trenutna cijena nafte iznosi 31,18 dolara, što je najniža cijena nafte od 2004. godine.

Najveći je pak problem usporavanje kineske ekonomije i pad juana.

"Kina je započela veliku korekciju na berzi koja će pokrenuti lavinu. Situacija je postala vrlo opasna", upozorio je Andrew Roberts iz RBS-a. On predviđa da će evropsko i američko tržište dionicama pasti između 10 i 20 posto. Slična predviđanja dolaze i iz američke banke JP Morgan koja je savjetovala svojim klijentima da prodaju dionice koje imaju.

Morgan Stanley predviđa kako bi barel nafte mogao pasti na 20 dolara, dok u Standard Charteredu kažu kako bi cijena barela mogla pasti i na niskih 10 dolara.

Na vrh