Ekonomska kriza u Hrvatskoj stvorila izgubljenu generaciju

Ekonomska kriza iz koje Hrvatska ne izlazi već sedmu godinu ostavila je teške posljedice na mlađe ljude i stvorila cijelu jednu izgubljenu generaciju

18. Apr 2015. | 17:34 | S.M
39500


Visoka nezaposlenost mladih rezultirala je demografskim slomom, te je tu pad populacije, starenje stanovništva i sve veće iseljavanje u inostranstvo. Eurostat, statistički ured Evropske unije objavio je ove sedmice istraživanje o mladima koje je otkrilo da su trendovi po tom pitanju u Hrvatskoj, u mnogim aspektima prilično loši.

Hrvatska ima visoku stopu nezaposlenosti mladih, a posebno zabrinjava podatak da je ona vrlo prisutna i među visokoobrazovanima, koji bi trebali biti najlakše zapošljivi. Kako pokazuju podaci oko 30 mladih nezaposlenih je visokoobrazovano. Ujedno je ta grupa najatraktivnija na tržištu rada Evropske unije, tako da se može očekivati da se trend iseljavanja nastavi.

Veliki broj mladih je također praktično isključen iz društva te u grupi mladih od 15 do 24 godine oko 19 posto mladih ne radi niti se školuje. Situacija je još lošija u grupi od 25 do 29 godina, u kojoj je preko 25 posto mladih nema posao niti se školuje.

Sve je to utjecalo na kasno osamostaljivanje, pa tako mladi u Hrvatskoj najkasnije u Evropskoj uniji napuštaju roditeljski dom. Dok primjera radi u Švedskoj i Danskoj mladi odlaze od kuće sa 20 godina starosti, u Hrvatskoj se osamostaljuju tek sa 33 godine, u prosjeku.

(Agencija NAP)

Na vrh