Magazin>>

Električne verzije svih modela Volkswagen do 2030. godine

13. Sep 2017. | 09:14 | NV
Volkswagen

Njemački proizvođač automobila Volkswagen saopštio je da će do 2030. godine ponuditi električne verzije svih svojih 300 modela vozila.

Kompanija koju dvije godine potresa skandal sa softverom koji je varao testove izduvnih gasova vozila s dizel motorima, ponudiće električne ili hibridne verzije za svaki model svojih 12 marki – Audi, Porsche, Škoda, Seat i drugi, u šta će investirati 20 milijardi eura, izjavio je direktor Matthias Muller.

“To je naša obaveza da do 2030. godine elektrifikujemo sva naša vozila. Mislim da smo na dobrom putu, na putu napretka”, rekao je Muller u izjavi AFP-u uoči otvaranja Sajma automobila u Frankfurtu.

Ali, taj njemački auto džin ne proizvodi sam baterije za automobile, već će ih naručivati od snabdijevača što će ga do 2030. godine koštati čak 50 milijardi eura.

Volkswagen će do 2025. godine ponuditi 80 novih električnih automobila, odnosno 50 sa 100% električnim pogonom, a 30 s kombinovanim, hibridnim. Ali, VW za sada neće odustati od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.

“Smatram da će još dugo u čitavom svijetu motori sa unutrašnjim sagorjevanjem koegzistirati sa električnim”, rekao je Muller za AFP.

 

NV / indikator.ba

Na vrh