Električni Porsche kreće u proizvodnju

U razvoj proizvodnje Mission E automobila Porsche će uložiti milijardu eura, te stvoriti 1.000 novih radnih mjesta

7. Dec 2015. | 22:25 | S.M
51109


Kada je ove godine, Porsche na sajmu automobila Frankfurt International Motor Show (IAA), predstavio koncept svog električnog Mission E automobila, mnogi su smatrali da taj projekt jako dugo ili možda čak nikad neće biti realiziran, no poznati njemački proizvođač automobila to sada demantira.

Kompanija je naime, ovih dana izdala medijsko saopćenje u kojem navodi da je prvi 100-postotni električni Porshe "na putu". To znači da je projekt dobio zeleno svjetlo od upravnog odbora, da iz faze koncepta krene u realizaciju, pa predsjednik izvršnog odbora dr. Oliver Blume kaže da "Porsche otvara novo poglavlje u povijesti sportskih automobila".

U svom saopćenju Porsche navodi da će samo u njegovim pogonima u Stuttgart-Zuffenhausenu, proizvodnja električnog vozila stvoriti više od 1.000 novih radnih mjesta, a tokom nekoliko idućih godina će biti izgrađena nova tvornica i nova lakirnica, dok će postojeća tvornica motora biti proširena produkcijskom linijom za električne motore.

Kompanija će na svojoj glavnoj lokaciji investirati oko 700 miliona eura, dok bi se ukupna investicija mogla popeti na milijardu eura.

Porsche kaže da će Mission E koristiti punjač od 800 V, koji je dvostruko moćniji od današnjih brzih punjača, pa ćete indukcijskim punjenjem moći napuniti litij-ionski baterijski paket do 80 posto za samo 15 minuta.

Među drugim zanimljivim opcijama, Porsche je u Frankfurtu naveo sistem pametnog interfejsa komandne ploče, koji prati oči vozača, gestualne kontrole, te pametne aplikacije za navigaciju, dijagnostiku, komunikaciju i druge stvari.

Vozilo će biti izrađeno u kombinaciji aluminija, čelika, te polimera s ugljičnim vlaknima, a prednji točkovi od 21,5 i zadnji od 22 inča, čitavi će biti izrađeni od ugljičnih vlakana.

U svakom slučaju, Tesla Motors bi uskoro mogao dobiti još jednog opakog konkurenta, no puno toga će ovisiti i o cijeni vozila, a kada je Porsche u pitanju, sigurni smo njegov električni auto neće biti "ekonomska klasa".

Na vrh