Ensar Berber: Hvala Sarajevu, mojem ocu je ukazana velika čast

28. Sep 2017. | 20:22 | Faruk Vele
35102ff6773b1da33049

Galerist Ensar Berber , koji  brine o bogatoj likovnoj ostavštini svog oca, jednog od najznačajnijih bošnjačkih i bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika ikada, Mersada Berbera, emotivno je dočekao jučerašnju odluku Gradskog vijeća Sarajeva koje je dalo prethodnu saglasnost za zaključivanje ugovora o zakupu poslovnih prostora sa Općinom Stari Grad Sarajevo, a radi uspostave  Muzeja “Mersad Berber“, odnosno stalne postavke “Galerije Berber”, javlja bh. informativni servis INS.

Na ovaj način bi se stalno prezentirala i učinila dostupnim javnosti djela velikana Berbera.

“Odlukom Gradskog vijeća ukazana je velika čast mojem Rahmetli Ocu da sa svojim slikama kroz “Muzej Mersad Berber” konačno doživi svoje trajno prisustvo u gradu i državi iz koje dolazi. Obitelj Berber kroz Fondaciju Mersad Berber preuzima ulogu da kroz budući “Muzej Mersad Berber” prezentira javnosti veliki opus iz svog privatnog fundusa i na taj način ostavštinu da sačuva intaktnom“, kaže Berber.

On se na poseban način zahvalio Sarajevu i onima koji ga vode:

“U ime obitelji Berber, želim zahvaliti gradonačelniku, gospodinu Abdulahu Skaki na inicijativi i ustrajnosti u sprovođenju ove zamisli, načelniku Općine Stari Grad, gospodinu Ibrahimu Hadžibajriću na iskazanoj kooperativnosti u iznalaženju adekvatnog prostora, a gradskim vijećnicima na prihvaćanju prijedloga. Koristim ovu prigodu da još jednom zahvalim članu Predsjedništva BiH, gospodinu Bakiru Izetbegoviću na velikoj potpori i pokroviteljstvu netom završene retrospektivne izložbe u Vijećnici”, istakao je Berber za INS.

Berber je podsjetio da će se 8. oktobra navršiti pet godina od Berberovog preseljenja na Ahiret.

“Ovo je jedna lijepa i pozitivna vijest koja dolazi iz Sarajeva, uz već uspješno okončanu izložbu u Vijećnici koju je u dva mjeseca vidjelo 22,000 posjetitelja“, naglasio je Enesar Berber.

Pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u julu je održana Prva posthumna retrospektivna izložba Mersada Berbera – “Alegorija Bosne”, koja je u javnosti ocijenjena kao kulturni događaj godine.

Odlukom o uspostavi Muzeja „Mersad Berber“ načinjen je veoma značajan potez kako bi Bosna i Hercegovina, poslije 50 godina, i na ovaj način, zahvalila velikom umjetniku i čovjeku Mersadu Berberu za neizmjernu ljubav koju joj je poklanjao, veličajući njezino ime diljem svijeta.

 

NV / INS

Na vrh