EP u karateu: Mirnesa Bektaš prvakinja Evrope

4. Feb 2018. | 20:51 | NV
mirnesa

U Ruskom gradu Sočiju održano je 45. Evropsko karate prvenstvo za kadete, juniore i seniore U21 na kojem su i takmičari iz Bosne i Hercegovine uzeli učešće.

Mirnesa Bektaš, članica Univerzitetskog Karate Kluba “Bosna” i karate reprezentacije Bosne i Hercegovine postala je prvakinja Evrope u kategoriji seniorke U21 +68 kg. Mirnesa je na putu do zlatne medalje pobijedila predstavnice Finske, Austrije i Izraela.

U prvom meču, Mirnesa je pobijedila Korpela Mariu, predstavnicu Finske, rezultatom 3-1. U narednom meču je pobijedila predstavnicu Austrije, Ziller Loru (4. na svjetskoj rang listi), rezultatom 4-3.

Finalni meč je Mirnesa radila protiv predstavnice Izraela, Lončić Dine (39. na svjetskoj rang listi), koji je završen rezultatom 6-2 u korist Mirnese.

Mirnesa je 9. na svjetskoj rang listi u kategoriji seniorke U21 +68 kg i 47. na svjetskoj listi za seniorke +68 kg, te će ova medalja svakako doprinijeti njenom napredovanju na rang listama i ispunjenju norme za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Ovo je prva evropska medalja za Bosnu i Hercegovinu u karateu od kako je karate uvršten u Olimpijske sportove za Olimpijadu u Tokiju 2020. godine, što je izuzetan rezultat za Mirnesu i njene trenere i stručni štab, na čelu sa Suadom Ćupinom.

 

NV / NAP

Na vrh