Epilog ostavke Konakovića: Razmatranje Prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo

5. Mar 2018. | 10:17 | NV
konakovic1(3)

Skupština Kantona Sarajevo trebala bi danas na sjednici utvrditi datum održavanja sjednice Skupštine Kantona Sarajevo u vezi Prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi KS.

Ovo je zapravo epilog to ostavke premijera Elmedina Konakovića na sve stranačke funkcije i napuštanja Stranke demokratske akcije krajem januara ove godine. Od tada do danas, njegova dojučerašnja stranka i kolege traže način za izglasavanje nepovjerenja Konakoviću i Vladi.

Prvo su iz SDA zatražili od Konakovića da sam podnese ostavku što je on odbio učiniti. Nakon toga je uslijedio zahtjev dijela zastupnika Kluba SDA (6), zajedno sa još nekoliko zastupnika iz SBB-a, BPS-a, BOSS-a i Nerminom Bjelakom (samostalni zastupnik) za vanrednom sjednicom Skupšine KS.

Ono što se sve glasnije čuje proteklih dana je da postoji većina za smjenu odnosno 18 ruku, ali ne i za izglasavanje nove Vlade.

Iako je Konaković tvrdio da ima podršku ministara u Vladi, posljednje političke turbulencije dovele su do toga da nije bilo podrške ministara za smjenu predsjednika i članova Skupštine preduzeća ZOI’84 na sjednici Vlade 28. februara 2018. godine.

Konaković je prije nekoliko dana najavio osnivanje vlastite stranke, ali i saradnju sa drugim političkim subjektima.

Prema najavi, na dnevnom redu su i Izvještaj o radu Kantonalnog suda u Sarajevu i Izvještaj o radu Općinskog suda u Sarajevu za 2017. godinu. Također će biti razmatran i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Program rada i Finansijski plan Fonda KS za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida za 2018. godinu.

 

NV / NAP

Na vrh