Erdogan objavio operaciju u sjevernoj Siriji

7. Oct 2017. | 18:44 | NV
erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je danas da Turska sprovodi “ozbiljnu” operaciju protiv ekstremističkih grupa u sirijskoj provinciji Idlib zajedno sa pobunjenicima koji imaju njenu podršku, javja Beta.

Erdogan je rekao da je operacija “novi korak” ka uspostavljanju sigurnosti u Idlibu.

“Danas se odvija ozbiljna operacija u Idlibu i ona će biti nastavljena”, naveo je turski lider na partijskoj konferenciji.

On je novinarima rekao da turski vojnici još uvijek nisu u Idlibu, već da vojska podržava opozicionu Slobodnu sirijsku armiju sa turske teritorije.

Erdogan je izjavio da Turska neće napustiti civile u Idlibu i da neće dozvoliti “teroristički koridor” u sjevernoj Siriji.

Pobunjenici se u Idlibu bore sa grupom Hayat Tahrir Al Sham, nekadašnjim Al Nusra frontom, ogrankom Al Qaide u Siriji, zaključuje Beta.

 

Cilj operacije

Ova operacija već dugo je dio planova Rusije, Irana i Turske da odvoje umjerenu opoziciju i terorističke grupe, nakon čega će biti uspostavljena “zone deeskalacije” u Idlibu, baš kao što su uspostavljene na nekoliko lokacija u ostatku Sirije, čime su prekinute borbe i gdje se pokušava normalizovati život. U “zone deeskalacije” se doprema humanitarna pomoć i izuzima se iz bilo kakvih vojnih operacija te za sada su se pokazale kao dobar potez, a pobunjeničke grupe i sirijska vojska uglavnom se drže primirja, odnosno kršenja dogovora su minorna. Na ovaj način spašene su hiljade života u Siriji, a to u konačnici stvara pretpostavke za politički dijalog.

Hayat Tahrir Al Sham, baš kao ni ISIL, nije dio dogovora o “zonama deeskalacije”, budući da se Al Qaida i grupe povezane sa Al Qaidom smatraju terorističkim. Protiv te grupe sirijska armija te ruska i američka avijacija vršile su napade posljednjih godina, posebno u Idlibu, gdje su čitava naselja sravnjena sa zemljom. Tačnije, Rusija i Sirija su poručile da sa grupom Hayat Tahrir Al Sham nema pregovora ni pod koju cijenu i žele ih trajno eliminisati iz Sirije te ih napadaju širom Sirije.

Ako Turska uspije da Hayat Tahrir Al Sham potisne sa svoje granice, te unutar Idliba stvori svoje prisustvo, to će Ankari omogućiti i kontrolu Afrina kojeg kontrolišu Kurdi. Budući da je Turska Kurde na sjeveru Sirije razdvojila na dva dijela prodorom do grada Al Bab, svojim prisustvom u Idlibu, Afrin će dovesti u okruženje sa tri strane (uski koridor postoji sa sirijskom armijom sjeverozapadno od grada Halepa), čime će kurdske ambicije u tom dijelu Sirije biti ograničene.

Portal Al Masdar javlja da će sirijska opozicija koju podržava Turska u sukobima protiv grupe Hayat Tahrir Al Sham imati podršku ruske avijacije što je presedan u sirijskom ratu.

Hayat Tahrir Al Sham vjerovatno je pojedinačno najjača grupa koja se bori protiv sirijske vlade, posebno sada kada je ISIL pred uništenjem.

 

NV / Beta

Na vrh