Estetika promjene. 150 godina Univerziteta za primjenjenu umjetnost u Beču

12. Aug 2017. | 10:40 | NV
c © Gerald Bast

Povodom 150-te godišnjice postojanja Univerziteta za primjenjenu umjetnost u Beču bit će od 15. decembra 2017. do 15. aprila 2018. godine otvorena velika izložba pod nazivom “Estetika promjene. 150 godina Univerziteta za primjenjenu umjetnost u Beču”. 400 eksponata bit će postavljeno u donjoj izložbenoj prostoriji Muzeja primjenjenih umjetnosti. U gornjoj izložbenoj prostoriji bit će prikazana budućnost umjetnosti i obrazovanja pred pozadinom društvenih i tehnološkoh preokreta.

Sinteza historije i sadašnjosti čini centar prezentacije: Nastavni predmeti iz 150 godina prikazuju promjene ponuda nastavnih predmeta od početaka do danas.

Godišnjica je dobar povod ne samo da se baci pogled na prošlost, već i na budućnost: Šta očekujemo od univerziteta u budućnosti? Koje zahtjeve imamo za univerzitete u budućnosti?

Tri aktuelna trenda – Social Turn, Technological Turn i Cultural Turn čine okvir izložbe. Savremena, umjetnička i aktuelna istraživanja ispituju kako ove tri teme utiču na obrazovanje, umjetnost i društvo.

  • c © Universität für angewandte Kunst Wien
  • Preisausschreiben anläßlich 35 Jahre ICOM

NV

Na vrh